Ejes Choklad – liten butik med stort hjärta och unik choklad

Ejes Choklad grundades 1923 av Judith Andersson och bär än idag namn efter hennes son, Erik, som alltid gick vid smeknamnet Eje. 1988 valde Eje att sälja vidare företaget till familjen Ardebäck, som enligt honom var de mest lämpade arvtagarna till hans livsverk. ”När man ska sälja en verksamhet på det sättet hör man sig ofta för inom branschen efter en lämplig köpare”, förklarar Linda Ardebäck, som är andra generationen Ardebäck att driva Ejes Choklad vidare.

Lindas pappa är konditor och det var en stor ära för honom att bli utvald som köpare av den unika lilla butiken, vilken idag drivs som ett familjeföretag av Linda, hennes bägge föräldrar, make och storebror. Själva överlåtelsen var noga reglerad och Eje var mycket noga med att butiken aldrig fick bli en simpel ”plockgodisaffär”, utan skulle få behålla sin charm samt sitt ursprung och kvalitetstänk. Linda berättar leende att familjen är otroligt glad, stolt och tacksam över att ha fått förtroendet att förvalta och vårda det kulturarv som Ejes Choklad representerar. Eje själv var Kunglig Hovleverantör på sin tid och det dröjde inte lång tid efter överlåtelsen innan även Lindas föräldrar blev tilldelade denna hedrande titel, som är personlig och därför inte följde med företaget vid försäljningen.

Ejes_1

Ejes flyttade till sin nuvarande adress på Erik Dahlbergsgatan 1963 och all tillverkning sker bokstavligen vägg i vägg med själva butikslokalen, som också är det enda ställe chokladen säljs på. Det fantastiska är att man fortfarande tillverkar de underbara pralinerna med samma metoder, recept och till viss del redskap som man har gjort sedan 1920- och 30-talet. Linda förklarar att familjen visserligen har fått skriva om recepten, för att anpassa dem till dagens råvaror, men att man håller sig så nära originalen som möjligt. ”Vi är ensamma om att tillverka choklad på detta sätt, nästan helt utan maskiner”, säger Linda och berättar att de till och med tempererar chokladen för hand, vilket är ett riktigt hantverk. ”Runt Jul tillverkar vi flera ton choklad för hand. Och det går inte att skynda fram”, fortsätter Linda.

2

Ejes Choklad importerar all sin råchoklad direkt från Belgien och Linda förklarar att denna råvara innehåller mer än 600 substanser som påverkar kroppen positivt. ”Vi räknar vår choklad som ren hälsokost. Det är som balsam för kropp och själ”, säger Linda. Även övriga ingredienser är noggrant utvalda för att matcha den höga standard Ejes alltid vill erbjuda sina kunder. Bland annat gör man sina geléhallon på fransk hallonsaft av finaste kvalitet. Doften av dessa geléhallon kan vara värt ett besök i butiken bara den och givetvis är smaken något alldeles extra.

Hjärtat i Ejes Choklad är det unika kvalitetstänk som företaget har i sitt DNA och hur varje pralin växer fram från scratch i det lilla köket bakom butiken. Produktionen börjar dagligen vid femtiden på morgonen och anpassas sedan efter butikens behov, som skiljer sig beroende på säsong och veckodag. Konserveringsmedel används inte och man undviker i möjligaste mån att tillsätta färgmedel och aromer. Att produkterna är så rena och naturliga gör att även personer som normalt sett brukar reagera allergiskt på choklad ofta kan äta Ejes utan problem. Det provsmakas dessutom regelbundet under dagen, för att säkerställa att varje enskild pralin är som den ska. ”Jag hoppas att folk förstår vilken kärlek och vilket hantverk som ligger bakom vår choklad”, säger Linda.

Servicen är en annan viktig grundsten för Ejes Choklad och Linda berättar att man här jobbar enligt principen att ”ingenting är omöjligt”. I och med att produktionen är så pass småskalig har man möjlighet att till viss del skräddarsy pralinerna efter kundernas önskemål, vilket såklart är ett fantastiskt sätt att arbeta på. ”Här är man någon”, säger Linda och förklarar att man lägger stor vikt vid att verkligen ta sig tillräckligt med tid för varje kund. Något som många säkert saknar i dagens ofta ganska stressade tillvaro.

Familjen Ardebäck har runt 80 olika pralinsorter i sitt sortiment. Ungefär hälften av dessa är i original från början av 1900-talet och resten har man tagit fram efter hand. I och med att det är ett så litet och personligt företag har många av pralinerna en egen historia och Linda berättar att den med vit tryffel och nougat, till exempel, förekommer i Denise Rudbergs deckare. Prinsesspralinen i sin tur togs fram i samband med Kronprinsessan Victorias bröllop och skulle bara tillverkas under en begränsad tid. Det lilla mästerverket blev dock en riktig storsäljare och finns kvar än idag, med sin perfekt balanserade blandning av mörk chokladtryffel och sötsyrlig rosa halloncréme.

3

”Choklad är så levande”, säger Linda och förklarar att detta både innebär fördelar och utmaningar. Å ena sidan har man oändliga möjligheter att vara kreativ i sitt skapande. Å andra sidan kan det vara svårt att hitta balansen i smakerna och förutse vilka kombinationer som fungerar ihop. En nyhet i sortimentet är Havssaltslakrits, som har en fantastisk blandning av lakritstryffel, mörk choklad och det finaste havssalt. Lakrits är omåttligt populärt just nu och i Ejes utbud återfinns även den underbara lakritsdrömmen, med vit tryffel och saltlakritsflakes. För att bara nämna några. Resten får du upptäcka själv – i lugn och ro. ”Vår choklad är inget man ska trycka i sig”, säger Linda bestämt, ”Den ska ätas i små tuggor, där man tar sig tid att njuta och även ägnar en tanke åt det arbete och den omtanke som ligger bakom de färdiga pralinerna”.

Ejes Choklad
Erik Dahlbergsgatan 25
Telefon: 08-664 27 09
www.ejeschoklad.se