Farang – sydostasiatiska smaker med internationell flair

Efter att ha gjort stor succé med sin första filial i Helsingfors slog det sydostasiatiska krogkonceptet Farang upp sina dörrar i Stockholm i februari 2013. Restaurangen drivs av en rutinerad och berest trio bestående av Kim Öhman, Tomi Björck och Matti Wikberg, vilka tillsammans har med sig en rikedom av erfarenhet och kunskap från stjärnkrogar i bland annat London, Sydney, New York och Helsingfors.

”Vi håller oss inom vår nisch, det moderna sydostasiatiska köket. Och sätter en stolthet i att därifrån kunna erbjuda något för alla”, säger Kim Öhman, köksmästare och delägare, och förklarar att man jobbar utifrån autentiska grundrecept, som sedan förädlas med hjälp av moderna matlagningstekniker.

1

Farang har tre olika avsmakningsmenyer att välja på, samt erbjuder även möjligheten att beställa à la carte. Den första menyn presenterar restaurangens signaturrätter och passar till exempel för förstagångsbesökaren. ”Ett bra sätt att upptäcka hela Farang”, säger Kim. Sedan finns det en meny som är lite längre och mer säsongsbetonad, vilken byts ut efterhand för att skapa variation i utbudet. Den tredje är vegetarisk och just nu väldigt populär bland stockholmarna, där många hakar på den rådande gröna kosttrenden. ”Vi jobbar väldigt mycket med grönsaker. Vårt koncept inbjuder ju till det”, förklarar Kim. Det sydostasiatiska köket är enormt omfattande och rikt på smaker och tekniker, vilket gör att det finns alla möjligheter för Farang att förnya sitt utbud, trots det nischade konceptet. ”Vi försöker alltid ta med något nytt i varje meny vi skapar. Just nu jobbar vi mycket med tempura”, säger Kim och lägger till att det är viktigt att ha nya rätter att erbjuda stammisarna då och då. Till exempel en styckdetalj eller teknik som inte har varit med på ett tag.

2

I nästa ögonblick berättar han att många stammisar kommer tillbaka just för signaturrätterna. Så det är hela tiden en fin balansgång mellan att förnya sig och samtidigt behålla de mest omtyckta alternativen. ”Vi har en gäst som har kommit hit i två års tid nu. Han sitter alltid i baren med en helstekt dorada och en mellanöl”, säger Kim. Menyn är till viss del säsongsbetonad och råvarorna kommer i stor utsträckning från Thailand. Däremot köper man gärna in lokalt när det gäller kött, fisk och skaldjur. ”Vi nyttjar gärna de nordiska vattnen och skogarna där det är möjligt. De exotiska ingredienserna vi använder oss av köper vi gärna från asien”, förklarar Kim.

3

Farang är inhyst i gamla Stockholms Elektricitetsverks fabrikssal på Tulegatan. Exteriören är enkel och det är ett lugnt område, utan mycket folkliv på kvällen, vilket gör effekten desto större då man kommer in, passerar baren och den stora matsalen liksom öppnar sig framför en. Lite som att gå på krogen i världsmetropoler som London eller New York, där många stjärnrestauranger gömmer sig bakom en relativt anonym fasad. Det är en internationell känsla och väldigt levande miljö, med livlig puls och härliga, rika dofter som får det att riktigt vattnas i munnen.

”Vi har en vinkällare som ständigt växer”, säger Kim och berättar att restaurangen jobbar med ett omfattande utbud av Riesling, där målet på sikt är att kunna erbjuda Stockholms bästa Rieslinglista. Annars är cocktailmenyn definitivt värd att utforskas. Många av signaturdrinkarna är klassiker, som sedan ges en sydostasiatisk touch med hjälp av karakteristiska kryddor och smaksättare.

4

I och med matens aromatiska och kryddiga smakbild passar cocktails minst lika bra som vin att dricka till. Och många kunder väljer att fortsätta med drinkar genom hela måltiden. Ginger Smash är en storsäljare och kommer dessutom i en supersnygg metallkopp. För den som uppskattar en lite coolare servering finns även husets Bucket, vilken varierar i innehåll men alltid serveras i en söt liten hink.

Innan han var med och startade upp Farang tillbringade Kim Öhman flera år på resande fot, då han vistades och var verksam på tre olika kontinenter, och därmed krogar som Edsbacka Krog i Sverige, Fat Duck i England, Per Se i New York och Quay i Sydney. Det var en lärorik tid för Kim, och fascinerande att få upptäcka de olika kulturerna på nära håll. ”Jag lärde mig allt under mina resor. Från att laga mat och jobba i ett kök, till restaurangkulturen i storstäder världen över. Och sedan fick man ju prova på så många olika sorters mat”, säger Farangs bereste köksmästare.

5

Under sina resor fick Kim även chansen att på allvar lära känna och utforska det asiatiska köket, som har sina rötter flera hundra år längre tillbaka än vårt eget. Han hämtar fortfarande mycket inspiration från sina många utlandsvistelser, jobb som privat, och låter sig annars gärna influeras av andra duktiga kockar, spännande råvaror och av att själv gå ut och äta. Nyckeln till att vara en duktig kock definierar Kim som att hålla en hälsosam balans mellan ödmjukhet och målmedvetenhet. ”Direkt när vi har en meny färdig och lanserad jobbar vi vidare med nästa. Det är ett ständigt pågående projekt”, säger Kim avslutningsvis och förklarar att, trots sin höga standard, strävar teamet på Farang ständigt efter att förbättra sig och utvecklas.

6

Farang
Tulegatan 7
Telefon: 08 673 74 00
www.farang.se