Gysinge Centrum för Byggnadsvård – inspiration, kunskap och omsorg för dig och ditt hem

Det första som slår en när man kommer in i Gysinges butik på Östermalm är doften. Doften av trä och färg och kanske något mer, som jag inte kan sätta fingret på. Det är lugnt och tyst och solljuset faller in över de gamla trägolven och trasmattorna.

Gysinge är experter på byggnadsvård och ser som sin uppgift att inspirera och guida sina kunder i hur de på bästa sätt kan bevara och varsamt renovera sina bostäder, stora som små. Företagets grundfilosofi är att skapa sunda hem, genom att använda så naturliga material och färger som möjligt, och skynda långsamt, för att hitta hållbara lösningar över tid. Till många kunders förtjusning finns här betydligt mer kunskap samlad än hos en vanlig byggvarubutik och alla medarbetare har stort personligt intresse för och erfarenhet inom byggvård, renovering och återbruk.

I likhet med många andra bra idéer växte Gysinge fram från passion och genom en serie tillfälligheter. För 25 år sedan arbetade företagets grundare, Göran Gudmundsson, på Gävle länsmuseum som antikvarie och tillbringade större delen av sin fritid med sitt stora intresse, att renovera sitt hem. Det svåraste med renoveringsprojekten var ständigt att hitta naturliga material av god kvalitet och i slutändan hämtade Göran ofta spillprodukter som rivits ut för att kasseras, från andra äldre renoveringsprojekt i staden. Efter att ha arrangerat en mycket uppskattad utställning, om byggnadsvård och återbruk, på museet lyckades Göran skapa sig ett namn inom ämnet, vilket han byggde på genom att skriva flera böcker på samma tema. Det ena ledde till det andra och snart öppnade han Gysinges första utpost, i just Gysinge, mellan Uppsala och Sandviken. Stockholmsfilialen tillkom 2010, då man lite oväntat kom över de charmiga lokalerna på Storgatan, där tidigare Riksantikvarieämbetet varit inhyst.

1

”Vi finns till för alla som äger en bostad och vill ta hand om sitt hem”, säger Kristina Söderman, pressansvarig på Gysinge, och berättar att det i framtiden kommer att vara något av ett måste att byggvårda. Förr i tiden tänkte man mer långsiktigt när man byggde och lade stor vikt vid val av virke och material. Under senare tid har det dock blivit alltmer att man tummar på kvaliteten, för att spara tid och pengar, vilket gör att våra moderna byggnader förfaller och förfulas mycket snabbare än var äldre hus gör.

2

”Nu börjar folk äntligen förstå fördelarna med att välja med omsorg från början”, fortsätter Kristina och förklarar att det är bättre, av flera skäl, att ta det lite lugnt i starten med sin renovering. Hellre stanna upp och känna in sitt hem och vilka behov som kommer att finnas där, innan man kastar sig huvudstupa in i arbetet. Dessutom är det klokt att avvakta tills man verkligen har råd att välja naturliga och högkvalitativa material. På det sättet blir resultatet långvarigt och hållbart, både i fråga om stil, slitstarkhet och miljö.

”Naturliga material är renoverbara. Med det är mycket vunnet”, säger Kristina och jämför med hur en kock väljer att använda fina ekologiska råvaror. ”Kanske är de lite dyrare och kanske tar tillagningsprocessen lite längre, men upplevelsen blir så mycket bättre”. Samtidigt som det är klokt att bo in sig lite innan man börjar renovera, är det bra att komma igång relativt snart efter köpet, tipsar Kristina. Då finns fortfarande kreativiteten och energin kvar, som kommer med glädjen över det nya hemmet. Ta dig tid att lyssna på byggnaden och jobba med en sak, eller ett rum, i taget, för att undvika att bostaden förvandlas till en byggarbetsplats. Saker som val av färg och material brukar då utkristallisera sig efterhand.

3

”Fundera över vad du kan behålla av det som redan är på plats”, säger Kristina och lägger till att mycket av det som finns i form av material och detaljer i äldre byggnader har en materiell kvalitet och ett värde som är svårt att få tag i eller betala för idag. ”Det finns alltid en tanke, en visuell feeling, i ett hem, något du faller för då du bestämmer dig för att det är här du vill bo”, fortsätter Kristina och poängterar att det är viktigt att ta sig an varje renoveringsprocess med känsla och omsorg. Kom ihåg ursprungsvisionen när du börjar arbetet och se till att inte renovera bort den atmosfären genom ogenomtänkta och förhastade val.

4

”Alla hus ser olika ut och är vackra på sitt eget sätt, om de får vara sig själva, precis som vi människor”, säger Kristina och förklarar att det är viktigt att utgå ifrån sin bostads förutsättningar och karaktär då man börjar renovera. Och inte försöka förvandla en mexitegelvilla till ett sekelskifteshus till exempel. För större (eller mindre för den delen) projekt rekommenderar Kristina att ta hjälp av en konsult för att ha ett professionellt bollplank som kan styra upp alla åsikter kring renoveringen, vilka inte sällan brukar gå stick i stäv med varandra. ”En timme, eller till och med en kvart med en duktig konsult kan räcka jättelångt om man är väl förberedd”, förklarar Kristina.

”Vi vill att folk ska komma hit och se och känna på våra produkter. Och inspireras.”, säger Kristina avslutningsvis. Och precis som huvudfilialen i Gysinge, är Gysinges butik på Storgatan värd en utflykt i sig. En liten oas i storstaden, fylld med inspiration och kärlek och ett lugn som får din kreativa och positiva energi att spira, som en snödroppe en solig vårdag.

Gysinge
Storgatan 31, Stockholm
Telefon: 0291-211 00
www.gysinge.com