Renée Voltaire och Pepstop – Guidar vår aptit i god riktning

Stockholm är en stad som sällan är sen när det gäller trend och utveckling, men våra alternativ när det gäller raw, vegan och ekologisk mat har länge varit minimalt och ytterst sparsmakat. Matprofilen Renée Voltaire, som alltid guidat vår aptit i god riktning, har med hennes butik ‘Pepstop” lyckats lösa det problemet.

Det bästa med Pepstop är att du helt och hållet kan sakna både kunskap och rutin kring allt som har med oprocessad ekologisk mat och dryck att göra. Allt kommer smidigt förpackat, färskt utan konstigheter. Man kan slå sig ner i butiken och äta, samtidigt som man har chansen att fråga om ingredienser, hur saker och ting tillagas eller vilken effekt en juice cleanse kan tänkas ha. Utbudet är stort och även variationen på kunder, så det går att plocka en hel del tips från andra. Storfavoriter i kundkorgen kring Stureplans lunchtimme ser ut att vara butikens kallpressade juicer, dagsfärska matlådor eller soppa med glutenfritt bröd. Utan tvekan är det färsk kokosnöt som man ska och vill dricka.

1

Det som många först och främst provar är Pepstop’s kallpressade juicer och många satsar 100% på en juicecleanse. Fem juicer och en nötmjölk, som ska drickas på bestämda klockslag och ersätta dina vanliga måltider. En perfekt detox eller kanske räddningen om man inte hinner laga mat. Andra favoriter är ‘To Go’ serien, med bland annat Raw gröt och Chia bowl. Det finns som sagt en hel del att välja bland, men gemensamt för allt är att det innehåller vitaminer, klorofyll, mineraler, enzymer och antioxidanter, vilket man inte kan säga om det mesta vi hittar i vanliga matbutiker i dagsläget.

Pepstop handlar inte heller bara om mat och dryck. Ingen press, men den som vill får gå på “Pepyoga” och “Peprun”. Med tiden blev det också tydligt att många ville veta mer om hur man själv kan laga raw och veganmat. Så nu har Renée kurser då man fritt får experimentera med smaker och konsistenser. En bra chans att testa egna rawfoodprojekt innan man invaderar det egna köket i hopp om att lyckas förbättra familjens matvanor.

2

Renée Voltaire och Pepstop tog hand om hungriga modelejon under Stockholms modevecka och då hon precis landat efter ett NYC-besök fångade vi upp henne för att ställa några frågor.

3

Hur föddes idèn till Pepstop?
Det är en idé jag har haft länge. Har alltid velat att det fanns en butik där man hittar allt det där man behöver. Näringsrik och god mat både för frukost, lunch och middag. Så i princip så startade jag butiken till mig själv. Jag ville själv bli peppad när jag handlar.

Intresset för organic, raw och vegan mat och dryck växer i snabb takt över hela världen. Varför tror du så många har blivit intresserade?
Givetvis finns det en massa anledningar till det. Hälsa har blivit en livsstil och det finns olika parametrar av hälsa för olika människor. Det ligger ligger i tiden och man bryr sig om vad man äter för man tänker på miljön. Samtidigt som man jobbar mer och har mer att göra och då behöver man äta näringsriktig mat för att orka. Träning hänger också ihop med hälsa och då blir det självklart att äta bra mat.

Pepstop inspirerar många till en mer hälsosam och aktiv livsstil. Var finner du inspiration?
Jag inspireras varje dag på jobbet, i kontakten med kunden som jag möter både i butiken och som kontaktar oss om frågor och önskemål. Vardagen inspirerar mig mest. Det kan vara svårt att tro kanske, men det är i det riktiga livet det sker.

4

Dagliga rutiner som gör din dag extra bra?
Dricker alltid minst en grön juice varje dag, tar en shot av våra örtdroppar, dricker maskroskaffe istället för vanligt kaffe och avslutar nästa alla mina dagar på Pepstop eftersom jag tränar i kvarteret. Bästa sättet att sluta dagen är att åka dit och prata med mina superduktiga medarbetare och provsmaka något nytt.

Ni erbjuder även Pepyoga & Pepruns, vad fick dig att vilja starta detta?
Vi vill peppa folk att träna och på så sätt peppar jag också mig själv. Plötsligt blir det lite extra kul att springa när man vet att man avslutar på Pepstop med en grön juice. Jag gör det som jag själv vill ha och behöver. Alla behöver träna, jag med.

5

Som Renée säger handlar det inte om en hälsotrend. En medveten livsstil kommer inte försvinna från våra behov och cravings. Åtminstone inte om man ska döma av hur konceptet tagits emot runt om i världens alla metropoler. Positiva effekter visar sig snabbt och suget efter socker och halvfabrikat försvinner lättare än man tror. Den höga tröskeln i det här fallet är stressfyllda vardagar och svårigheten att finna nya alternativ till invanda rutiner, något som Pepstop tagit hand om. Att Renée dessutom lagt stor omsorg kring konecpt och form, gör att du helt enkelt går ifrån butiken med känslan av att du unnat dig något. Inte bara en quick-fix för att få lunchen avklarad.

Pepstop
Riddargatan 3A
Telefon: 08-530 33 600
www.pepstop.se