Stockholms Auktionsverk – Företaget som bevarar Sveriges historia och design

I hjärtat av Östermalm huserar anrika Stockholms Auktionsverk, som genom århundraden har försett stockholmshem med antikviteter och historisk konst. I stockholmares strävan efter unika hem är marknaden starkare än någonsin.

Sedan 1674 har konststycken och hantverk hittat nya ägare via Stockholms Auktionsverks högt ansedda auktioner. Verksamheten i dag drivs från två lokaler: Magasin 5 i Frihamnen och på Nybrogatan 32 på Östermalm, där auktionsverkets fine art-auktioner hålls. Som en del av Stockholm Design Week är auktionshusets rymliga och ljusa lokal på Nybrogatan, bara ett stenkast från Östermalmstorg, fylld till bristningsgränsen av svensk möbelformgivning. Unika designmöbler från 1900-talets Småland och verk av Carl Malmsten, en av Sveriges främsta möbelarkitekter, står i särskilt fokus.

Där möter vi företagets VD Niclas Forsman som i snart 20 år har styrt det traditionsrika skeppet. Det är med stor stolthet och passion som han berättar om Stockholms Auktionsverk, som i dag är världens äldsta verksamma auktionshus. – Auktionsverket är en del av Stockholms och Sveriges kulturhistoria. Gustav III, Carl von Linné och August Strindberg har tillhört klientelet. Våra kataloger tillbaka till 1600-talet fullkomligen osar av historia.

1

Stockholms Auktionsverk, som dessutom är ett av Stockholms äldsta företag, har sitt ursprung i Gamla stan. Sedan 2002 har auktionshuset varit en naturlig del av Östermalm – en stadsdel som ofta förknippas med design, konst och varor av hög kvalitet. – Här kryllar det av antikhandlare och modern design. Området är levande, fyllt av kultur och historia. Efterfrågan på våra varor är stor här på Östermalm. Vi, i vår tur, bidrar med ett spännande varuhus med unika föremål man inte hittar någon annanstans, konstaterar Niclas entusiastiskt.

Med sin gedigna erfarenhet i branschen har auktionsverkets VD noterat en outsinlig mängd trender som kommit och gått under de senaste decennierna: från ABC-konstnärerna – med Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson i spetsen – till Matisseelevers verk till svensk samtidskonst och fotokonst. Mellan dessa smakförskjutningar har klassiska och tidlösa verk av yppersta kvalitet, så kallade toppobjekt, alltid levt sina egna liv och varit ständigt på tapeten. – Många av våra kunder inser att konst och hantverk förhöjer livet. De är ofta villiga att betala ett högt pris för kvalitet. För att ge ett konkret exempel sålde vi år 2010 Anders Zorns akvarellmålning Sommarnöje från 1886 för 29,5 miljoner kronor. Trender kommer och går, men bra konst består. Likaså konstälskare som värdesätter kvalitet.

2

Under århundradens gång har auktionsverkets klientel till stor del utmärkts av renodlade samlare, som enbart har ackumulerat ett visst typ av föremål. Niclas påpekar att detta köpmönster tillhör det förgångna på grund av dagens vågade köpare: – I dag köper folk mer fritt och obundet. Ett hem blandat med antikviteter och samtida konst ger mer spänning, en åsikt som många av våra köpare delar. Jag upplever även att många är genuint intresserade av inredning. Man vill skaffa sig ett fint hem som är präglat av individualitet. Man vill ha ett hem som inte alla andra har. Man vill omfamnas med vackra ting.

I övrigt präglas dagens auktionsmarknad av ett intresse för svensk samtidskonst och mode, en trend som under de senaste sex till sju åren vuxit allt starkare. Niclas berättar att märkeskläder är i ropet i dag och att andrahandsvärdet för dessa varor är ofantligt starkt. – Accessoarer som väskor, skor och smycken, från heta designers, är särskilt åtråvärt. Vi har sålt väskor för över en kvarts miljon kronor.

3

Modeflugan har även inneburit att yngre köpare har anslutit sig till auktionsverkets kundbas. – Vår fashionmarknad har varit en brygga till en yngre generation som lockas av att ha en klänning eller väska som ingen annan har. Många tyckte det var udda att köpa kläder second hand för ett par år sedan, men det ser vi inte så mycket av i dag, reflekterar Niclas.

Bland auktionsverkets yngre köpgrupp är miljötänket ständigt närvarande. Niclas menar att klimatfrågan har gett auktionsvärlden en ökad aktualitet. – Att ta del av andrahandsmarknaden är ett sätt att bidra till ett mer hållbart klimat. Detta ser jag att framför allt den unga generationen attraheras av, men även hos våra andra kunder märker jag av en medvetenhet om miljön.

Aktualiteten av andrahandsmarknaden och charmen med speciella objekt kommer aldrig att dö ut, tror Niclas som personligen tycker att föremål utan historia är platt och dött. – Det alldeles fantastiska med konst och hantverk är inte materian i sig, utan tankarna och berättelserna bakom det faktiska föremålet. Denna fascination tror jag är det som driver hela branschen. Strävan efter att ha unika föremål i sitt hem är otroligt stark i dag. Kanske starkare än någonsin.

4

Denna bild Bruno Liljefors, Katt på sommaräng.
Såld för 10,7 milj kr

Bild nr 3 Anders Zorn, Sommarnöje.
Såld för 29.500.000 kr – svenskt auktionsrekord

Bild nr 4 VD Niclas Forsman

Stockholms Auktionsverk
Nybrogatan 32 · 08-453 67 50