Kafé Handelshuset – en välkomnande mötesplats med stans bästa vaniljsås

Precis vid Neglinge station i Saltsjöbaden, i ett vackert vitrappat stenhus från början av 1900talet, ligger Kafé Handelshuset som öppnade på Mors Dag förra året. Här kan du bland annat få kärleksfullt hemgjorda pajer, småkakor och diverse andra bedårande bakverk, samt härliga bullar och bröd från Dessert & Choklad, som bland annat är kända för att ha gjort Nobelmiddagens efterrätt.

På menyn finns även hemlagade lunchtallrikar och varma och kalla smörgåsar, väldigt gott kaffe och ekologiska teer. För den som vill ha något starkare samarbetar kaféet även med två mindre, lokala bryggerier, som levererar hantverksöl av finaste kvalitet. På fredagkvällarna bjuds det sedan på tapasbricka och diverse temaevent, vilket får lokalen att blomma upp lite extra.

handels_1

Bakom Kafé Handelshuset står entreprenörerna Anna Runberg och Ulrika Hedlund. Tanken med kaféet var från första början att skapa en mötesplats, där människor av olika generationer och med olika bakgrund sammanstrålar och känner sig välkomna. Ulrika är själv från trakten och det var hon som upptäckte lokalen, vilken då hyste en butik för damkläder och inredning.

”Det som sammanförde oss var nog att vi båda fascineras av mötet mellan människor och att vi brinner för service”, säger Anna medan hon dukar fram hembakt mandelkaka med vaniljsås. Anna berättar vidare att det var viktigt för henne och Ulrika att skapa något som var äkta rakt igenom. Från lokal och inredning till mat, dryck och framförallt känslan, allt är genomtänkt och framtaget med stor hänsyn till kvalitet och detalj. ”Vi är ett radarpar och kompletterar varandra perfekt. Det är bra att vara två om en sådan här sak”, fortsätter Anna.

handels_2

Huset i sig har för övrigt en intressant historia. På tomten, i en underbar, tidstypisk trävilla, låg redan vid förra sekelskiftet ett kafé, som ägdes av en fröken Foogde. När villan sedan förstördes i en brand flyttade fröken Foogde sin verksamhet och på ruinerna av det gamla huset restes den nuvarande byggnaden, som sedan dess har inrymt bland annat bok och pappershandel, sportaffär, glasmästeri, galleri, presentaffär och nu sist damkläder och inredning.

Huset är otroligt vackert, på ett lite försynt sätt, med de karakteristiska vågformigt avslutade gavelröstena, enkla burspråk, indragna hörnentréer och bågformade fönster. Hela bottenvåningen upptas av kaféet, inklusive en möteslokal som kan bokas separat och avskiljas, medan resten av byggnaden hyser bostäder samt ett mindre kontor. I den lilla trädgården samsas de boende med Handelshusets omtyckta uteservering.

Det är en salig och härlig blandning av gäster som möts på Kafé Handelshuset. Någon smiter in för att äta frukost på väg till jobbet, en kostymklädd, ung kvinna är djupt inbegripen i ett Skypemöte på tyska, en annan gäst sitter och tecknar, med papper och skisser utspridda över hela bordet, och senare på dagen kommer två äldre herrar in för sin sedvanliga eftermiddagsfika. Efter skolan kommer även många av traktens barn förbi för att plocka upp ett nyttigt mellanmål. ”Vi har klippkort. Då vet föräldrarna att de går hit och att de får något gott och nyttigt att äta”, förklarar Anna.

handels_3

Anna småpratar lite med de två äldre herrarna medan hon gör i ordning deras kaffe. Hon kan sina gästers beställningar utan och innan men så mycket mer vet hon inte om dem. ”Jag vill att våra gäster känner att de är uppskattade och sedda, men utan att det blir för mycket”, säger Anna, och berättar att de genomgående sedan starten har fått mycket uppskattning och positiv uppmärksamhet.

handels_4

Det är lätt att trivas i de ljusa lokalerna med sina slitna trägolv och charmiga inredning i eklektisk allmogestil. Ljuset faller in genom stora fönster och det är en lugn och tillåtande atmosfär som genomsyrar rummet. Det ligger en ljuvlig doft av nybakt hallonpaj i luften och i köket håller man som bäst på med att laga Kafé Handelshusets berömda vaniljsås. Anna förklarar att såsen uteslutande innehåller ”bra saker” och lägger till att hon till och med får beställningar på enbart såsen ibland – utan tillhörande paj, och i en kopp så att man kan dricka den. ”Det är ett precist hantverk att få till vår vaniljsås. Den blir makalöst god och ska ätas – eller drickas färsk”, säger Anna avslutningsvis och ler stort.

Kafé Handelshuset
Neglingevägen 33
133 34 Saltsjöbaden
Tel: 08 717 00 65
kafehandelshuset.se