Karla Frukt – en Östermalmsklassiker

Sedan 1928 har frukt och konfektyrbutiken funnits på Karlavägen 72, och på 1960talet fick butiken namnet ‘Karla Frukt’. Dessa sorters platser får en alldeles särskild charm och ett besök erbjuder många en varm kram av nostalgi. Alla som har vuxit upp i området kan nog erkänna att det spenderats en del kronor och ören i butiken, både nu och då. Hit kommer många pappor med barnen på lördagarna och plockar smågodis ur glasburkarna, precis som dom själva fick göra en gång i tiden. Minst sagt söta traditioner!

Idag är det Susanne Kjerrgren som driver Karla Frukt. I butiken hittar man givetvis frukt och konfektyr, men som man snabbt lägger märke till så finns det även ett varierande utbud av marmelader, oljor, teer, praliner, lyxig choklad och alla tänkbara färger och former av godis [och mycket mer… ]. Dom allra minsta kanske vill ha hela färgspektrumet i form av Jelly Beans, medan mamma och pappa väljer mellan choklad från Brasilien eller Svenska Ystad.

1

Susanne har lång erfarenhet inom frukt och grönt. I tjugoett år hade hon sin omtyckta torghandel vid Karlaplan. Den nära kontakten med människorna har alltid betytt mycket “Ibland är man verkligen med i hela familjen och att det betyder så mycket när man finns på torget. Dels så symboliserar man våren för många.” berättar Susanne om sina tidigare år. Men så en dag kom plötsligt Karla Frukt ut till försäljning och hon kände genast att det var perfekt tidpunkt för henne att kliva in i en butik. Detta var elva år sedan och hennes arbete slutar aldrig att inspirera. En av butikens senaste upptäckter är choklad från Brasilien och Susanne har själv rest och tittat på kakaoplantagen och hur tillverkningen går till.

Butiken lockar till sig personer i alla åldrar. Just denna tisdagsförmiddag är det klockslaget då många av eleverna från närliggande skolor kikar förbi. Dom flesta verkar veta vad dom vill ha och hittar snabbt sin favorit i hyllorna. Det är inte ovanligt att det plockas godis ur dom så kallade “brevlådorna”, fem bitar för en 5krona. Egentligen är det nog inte stora mängder godis som står i fokus, istället verkar Karla Frukt vara mer som en upplyftande paus mellan lektioner och prov. Alla hälsar glatt på Susanne och småpratar gärna en stund vid kassan innan skolan kallar igen.

2

Hur skulle du beskriva Karla Frukt & saker du tycker extra mycket om med butiken?
Kontakten med våra kunder är härlig, många är ju stammisar. Men det är även otroligt roligt när andra kommer in som helt enkelt råkar gå förbi och blir nyfikna på butiken, tycker att det ser spännande ut.

Vi vill möta alla våra kunder på ett bra sätt, så att man verkligen känner sig välkommen. Även om man inte exakt vet vad man vill ha, så får man goda råd beroende på vad man behöver och ska göra. Att vi tar oss den tiden och verkligen vill hjälpa till. Det är ju så spännande för det händer så mycket under en dag. Något som är extra roligt med butiken och dess läge, är alla skolelever som kommer till oss. Att vi får följa barnen från en så tidig ålder. Det är otroligt att se vad som har hänt över en sommar. Man kan knappt tro att det är möjligt, att dom kan växa en halvmeter så snabbt!

Ni erbjuder även presentkorgar. Det ger en liknande känsla som blomsterarrangemang, fast kanske ännu mera njutbart! Har ni några speciella saker i korgarna?
Frukt och presentkorgar är en av våra specialiteter. Många kommer in och köper en korg istället för till exempel blommor när dom ska gå bort. Det kan vara olivolja, vinäger blandat med lite smått och gott. Eller om man vill ha te och choklad eller pralinaskar. Det beror givetvis helt på vilket tillfälle och vem som ska få korgen. Är det till ett par eller en hel familj? Så vi helt enkelt kan se till att det finns något till alla.

3

Finns det några favoriter bland alla saker i hyllorna?
Plockgodiset vill många givetvis ha. Då plockar man ur dom så kallade “brevlådorna” och det mesta kostar en eller två kronor styck. Eller lösvikt i dom stora glasburkarna. Då får barnen själva räkna ihop vad det blir, eller väga på vågen. Så det blir lite mattelektion här också. Sen så har vi “Blommans påse”. Det var en av damerna som arbetade här förut, Iris hette hon men kallades för Blomman, som kom på att vi skulle plocka ihop en påse med alla favoriterna. Perfekt liten “snabbpåse” om man har bråttom. Men det kan till och med vara så att någon kommer in och köper tio stycken när det är dags för kalas.

4

Efter ett besök hos Karla Frukt tänker man givetvis på all frukt och godsaker som finns innanför dörren, men butikens yttre glömmer man inte heller bort i första taget. År 2013 blev butikens ljusskylt utsedd till Stockholms vackraste. Denna lysande apelsin tillhörde familjeföretaget Frukt Bernhard redan före 1960talet. Skylten ritades av frukthandlaren Nils Tauson och när butiken öppnade tändes den för första gången.

Karla Frukt
Karlavägen 72
Tel: 08 6610335