Androuet – hantverksost med historia

Det är skillnad på ost och ost. Och det vet Vincent Lefèvre, som driver ostbutiken Androuet på Nybrogatan. Företaget har en tradition som sträcker sig tillbaka till Paris och tidigt 1900-­‐tal, där Androuet var först med att inneha ett utbud av ostar från hela landet. I och med den tidens svårigheter med att transportera och lagra ost var det vanligt att ostbutikerna samarbetade med tillverkare inom en radie på högst 6-­‐10 mil. Androuet löste problemet med hjälp av affinage, mognadslagring, där unga produkter lagras tills de är ätmogna, en metod som man använder sig av än idag. Och än idag behåller man samma nära och täta kontakt med sina noggrant utvalda producenter, för att kunna erbjuda bästa möjliga sortiment av riktig hantverksost – där inga av de cirka 400 produkterna i butiken är industriellt framtagna.

Vincent, som har en gedigen bakgrund inom mat och vin, är utbildad hos Androuet i Frankrike och äger, tillsammans med sin fru Anna, Androuet Sverige sedan 2002. Bolaget kom till Sverige 1999 och var då något av en pionjär för hantverksost på den svenska marknaden. Till en början låg butiken på Sibyllegatan, 2007 flyttade man till Nybrogatan och 2012 öppnade systerbutiken i Götgatsbacken.

IMG_4850

”Ost är en så levande produkt. Man skrapar hela tiden på ytan och blir aldrig fullärd”, säger Vincent och förklarar att smak och kvalitet på osten påverkas av faktorer som typ av djur och hur djuren mår, marken de går på, betet, fodret och övriga omgivningen. Men även hanteringen av osten är av stor betydelse för slutresultatet. Det gäller som producent att behärska sin konst och ständigt ifrågasätta och utveckla sin skicklighet. Alla Androuets ostar tillverkas hantverksmässigt, där det är människor som kontrollerar produktionen och jobbar med att få fram de finaste smakerna, vilka också bär tydlig karaktär av respektive ursprungsplats. Just de subtila smakskillnaderna mellan olika områden är en sak som tyvärr riskerar att gå förlorad vid stordriftstillverkning.

savoie2_web

Till synes små detaljer är av stor betydelse för den färdiga produkten vid osttillverkning. Vincent förklarar att ostens skal är ett levande element, vilket gör att förpackningen och inplastningen blir extra viktiga. Fel sorts plast, eller att byta plast med fel intervaller, kan ge bismak eller för kraftig smak. På Androuet byter man plast varje dag och provsmakar sina ostar flera gånger om dagen, för att kontrollera att de är lagom i mognadsgraden och smakar som de ska. ”Det gäller att hantera ostarna och ha 100 % koll, inte bara lägga dem på hyllan. Våra kunder behöver den garantin”, säger Vincent.


Androuet har ett stort antal stamkunder som kommer in regelbundet för att köpa med sig sina favoritostar. Många låter sig också inspireras av butikens kunniga, vänliga och passionerade personal till att prova en ny sort. Personalen ger även gärna tips på vilken ost som passar till ett speciellt vin, eller tvärt om: vilket vin matchar till favoritosten.

IMG_4870

På Androuet kan man sina stammisar och vet vad de brukar köpa. ”Kundkontakten är väldigt rolig och givande. Det är viktigt att våra kunder ska ha det bra och mysigt när de kommer till oss!”, fortsätter Vincent med ett leende.

Ost är en levande och samtidigt enkel och jordnära produkt och Vincent förklarar att den helst bör avnjutas utan krångel och stress. Detta börjar redan vid inköpet, man behöver inte kunna något om ost för att komma till Androuet. Det räcker att veta och försöka formulera vad man gillar. Sedan finns som sagt butikens personal där för att rekommendera och hjälpa till att kombinera.

IMG_4878

Den lyxiga ostbrickan är, som bekant, en älskad och ofta serverad dessert både hemma och på restaurang. Men Vincent berättar att han idag ser allt oftare att man istället bjuder på osten, och ett glas vin, innan maten, för att inte vara alltför mätt när den serveras. En trend som känns mer än logisk när man står i Androuets mysiga lilla lokal, omgiven av hyllor fyllda av vackra, dynamiska och fantastiskt doftande ostar. ”Mina favoriter är nog en tvåårig Comté, eller kanske en Beaufort. Fast på sommaren är det fräscht och gott med en sotad getost. Men det är lite som att ha flera barn, man tycker lika mycket om alla, fast på olika sätt”, säger Vincent avslutningsvis.

Androuet
Nybrogatan 6
Tel: 08-­660 58 33

Androuet
Götgatan 39
Tel: 08-­641 90 20

www.androuet.se