Surfers – platsen för smaker

“Kina är platsen för mat men Sichuan är platsen för smaker”, så brukar man säga om den kinesiska Sichuan provinsen. Dom flesta kulturer har visserligen någon form av matkultur, men Sichuan har 5000 traditionella rätter, 23 bestämda smaker och 56 metoder för matlagning. Det är en relativt god anledning till att besöka Surfers, i Visby eller alldeles intill Stureplan på Regeringsgatan 88.

2005 öppnade Göran Isenborg, Jakob Ängård, Kalle Karlin, Patric Björling samt den Gotländska surfaren och restaurangräven Per Bergström ‘Surfers’ i Visby. Ett antal år senare tog dottern Mymlan Isenborg och kollegan Jonathan Bergström över framgångsvågen och det kinesiska köket, vilket 2014 resulterade i ännu en restaurang på Regeringsgatan 88 i Stockholm. Mymlan hade redan en vass känsla för kinesiska Sichuan provinsens alla smaker, upplärd av mästerkocken Erik Videgård som var en av dom första att introducera det asiatiska köket i Sverige.

Kopia av IMG_1222

Lokalen på Regeringsgatan 88 har varit både svartklubb och allra senast en polsk restaurang. Det finns dock inte många spår av detta kvar men för den som undrar varför det hänger en kristallkrona intill surfbrädan på väggen, så är det ett minne av just det “polska arvet”. När man kliver in på Surfers möts man av dofterna från köket och ögat landar troligtvis på väggmålningen, inspirerad av filmen ‘The endless summer’, eller bardisken gjord av drivved från Gotland (som dom själva samlat in efter en kraftig storm) och kalksten från Burgsvik. Efter en rundtur blir det tydligt hur nästintill varje liten sak och konstverk har en koppling till restaurangens historia, människorna som arbetar där och deras vänner. Hur klyschigt det än må låta, så kan man inte låta bli att konstatera att detta är en plats som har själ och känsla i allt dom gör.

Kopia av IMG_1202

“Om man grävde ett hål rakt genom jorden så skulle man komma till Kina.” Ja, så sa man när man var liten och lite så känns det faktiskt, för en trappa ned väntar en helt annan atmosfär och plötsligt befinner du dig långt bort från Stockholms gator och rytm. Om du aldrig ätit kinesisk mat eller på riktigt upplevt Sichuan provinsens smaker så kommer dina smaklökar definitivt minnas det här. Allt är gott på sitt alldeles egna vis och det är något otroligt spännande med att uppleva nya smaker för första gången. Våga prova bläckfisken och ta reda på varför det heter “Bangbang kyckling”… Ett bra tips är att prova många olika små rätter, att beställa in en variation av smaker och dela på med ditt sällskap.

Strax innan öppning får vi en stund med Mymlan och Jonathan och snart kommer resten av kollegorna och sluter sig kring bordet och laddar inför kvällen. Då upptäcker man en annan viktig ingrediens som ofta är nyckeln till att saker och ting blir riktigt bra och det är gemenskap och vänskapen.

Surfers startade i Visby och 2014 öppnade ni en restaurang i Stockholm. Vad inspirerade er att komma hit till Regeringsgatan?
Ja, varför Regeringsgatan kan man undra.. Vi hade letat efter en för oss passande lokal i över två år då vi kom över denna. Egentligen hade vi varit ute efter en lokal i det som vi tror att vi i framtiden kommer att kalla för Stockholms “Chinatown”, alltså området runt Luntmakargatan/ Olof Palmesgata, eftersom vi är en kinesisk restaurang. Men när ingenting passande dök upp så började vi titta på objekt i närheten och då fann vi denna lilla pärla, som dessutom har adressen Regeringsgatan 88 (luckyNo. 88, turtal i Kina och inom numerologi väldigt starkt ekonomiskt tal), och slog till!

Kopia av IMG_1255

Förebilden till er mat finns i provinsen Sichuan i Kina, ”Kina är platsen för mat men Sichuan är platsen för smaker”. Tydligen ska det finnas 5 000 traditionella rätter i Sichuan! Vad utmärker detta matområde lite extra och hur har detta mångfald av smaker inspirerat er meny?
Det som utmärker Sichuan är intensiteten i de smaker som presenteras, det smakar mycket helt enkelt och maten tar plats. Det är också spännande hur viktig texturen är i kinesisk matkultur, alltså upplevelsen av maten i munnen. En utmärkande smakkombination för Sichuan är t.ex Stark och bedövande (mala) vilket är en kombination av torkade heta röda chilifrukter och Sichuan peppar som i kombination upplevs som just stark och bedövande.

Första besöket på Surfers. Kan du rekommendera några personliga “must-haves” från menyn?
Vid ett första besök hos oss tycker jag att man ska ta en ordentlig titt på vår drinklista och helt enkelt börja där. Sedan tycker jag även att man kan informera den som för kvällen kommer att ta hand om er att det är just ett första besök och efter det tillsammans komma fram till en passande meny för just dig/er. Några av mina favoriter är dock barbarisk rättika, tofu i röd olja samt pepparkungens broccoli.

Framtidsplaner för Surfers?
Vad framtiden bjuder på återstår att se. Just nu stundar ett sommaruppehåll då vi väljer att åka ner till vårt moderskepp i Visby och fira sommaren på ön, men ett önskemål från vår sida är att till hösten fortsätta att bygga på både nya och gamla relationer och framförallt de stammisar som för alla restauranger är så otroligt viktiga för restaurangens själ.

Kopia av IMG_1225

Surfers
Regeringsgatan 88
111 39 Stockholm
www.surfersstockholm.se