Broms – kvarterets levande vardagsrum


”Jag älskar mötet mellan människor”, säger Anna Bauer, grundare och delägare av restaurang Broms, vid Karlaplan. Och det var till viss del som ett gemensamt vardagsrum för de boende i området, som Broms skapades för tre år sedan. Det är en livlig miljö där flera av gästerna känner varandra och det pratas flitigt mellan borden. Bredvid oss sitter ett gäng äldre damer, som har kommit in för en sen lunch och nu uppdaterar varandra om det senaste värt att veta.

kopia-av-img_4900
”Vi har många stammisar och jag har sett både vänskap och kärlek utvecklas här genom åren”, fortsätter Anna och ler. Anna, som har erfarenhet från att jobba i stora matländer som Frankrike, Spanien och England, och tidigare drev cateringverksamhet i sin källare i Bromma, fick förfrågan om att starta upp Broms år 2012. Man ville få in nytt tänk i området. Ett ställe som tillfredsställde flera av de relativt nya kundgrupper och behov som finns idag i allt större utsträckning, och som uppkommit genom nya sätt att arbeta och leva. Konceptet består av en bistrodel samt delikatessbutik och bageri.
kopia-av-img_4910
Just bageriet blir som en levande del av lokalen, där man ser hantverket bakom, i och med fönstren och den relativt öppna planlösningen. Restaurangen har öppet från 7.00-23.00 med genomgående servering, vilket ger en livfull och inspirerande miljö, där man kan avnjuta allt från en lyxig frukost på väg till kontoret till AW med kompisgänget. Här sitter frilansare och jobbar med sina laptops, man diskuterar affärer på lunchen och det hålls planeringsmöten över en eftermiddagsfika. Kort sagt lite som på den klassiska brittiska puben, eller på något av Paris caféer.
kopia-av-img_4911
Broms
Karlavägen 76
114 59 Stockholm
tel: 08-26 37 10
www.bromskarlaplan.se


”I Sverige gick vi ju länge mest på restaurang för att just äta. Men det håller på att förändras nu”, säger Anna. På Broms tror man på enkelhet. Det ska inte vara för hög tröskel och fokus ligger på att hitta riktigt fina råvaror, för att sedan göra så lite som möjligt med dessa. Anna jobbar gärna med små och lokala producenter men kvaliteten kommer alltid i första hand. Tanken är att gästerna ska känna att produkterna är speciellt utvalda. Ibland kanske det kommer in en liten mängd av en ingrediens, som får ligga kvar på menyn tills den har tagit slut. Det kan vara någon som tipsar om härliga vildfångade vongole, eller varför inte exklusivt italienskt nötkött från en av de parmesantillverkare man samarbetar med.
kopia-av-img_4925
”Jag gillar att laga god mat”, fortsätter Anna och förklarar att hon gärna följer ett okomplicerat koncept för Broms meny. Det finns en del igenkänningsfaktor för gästerna, med klassiker som Biff Rydberg och räksallad, men man är ständigt öppen för förändring och nya spännande produkter. Menyn görs om regelbundet för att kännas aktuell och erbjuda nya färska intryck för stamkunderna. Anna berättar att hon hela tiden är noga med att följa upp säsongerna. Både vad det gäller råvaror från olika områden och stilen på rätterna. Sommartid bjuds det på lättare rätter med fisk och primörer, medan höstens första ”ljusa” mörker betyder startskottet för att ställa om till ett mer comfort food-betonat utbud.
kopia-av-img_4931
”Som restaurang måste vi alltid ligga lite före. Samhället går fort idag och folk njuter inte av nuet på samma sätt som tidigare”, förklarar Anna. Länge tog Anna fram alla recepten själv. Idag agerar hon snarare spindeln i nätet och litar fullt ut på sina skickliga köksmästare och sous-chefs, även om hon gärna går in och tweatar rätterna lite då och då. I en ganska mansdominerad yrkesgrupp är det annars roligt att se duktiga kvinnliga kockar i restaurangköken. ”Jag älskar kvinnliga kockar och det blir en bra blandning och balans på arbetsplatsen om det är mer jämnt fördelat mellan män och kvinnor”, säger Anna.

Det händer mycket på Broms just nu och man jobbar ständigt med små förändringar och förbättringar. Nästa större steg är att uppgradera delikatessavdelningen. Den ska bli större och få ett ännu bättre sortiment – som en modern lanthandel ungefär. ”Vi är inne i en jättespännande period”, säger Anna avslutningsvis, innan hon försvinner iväg i det härliga lunchvimlet i lokalen.