Bruun – ett sagoland av färger, blomblad och dofter


Ett stenkast från Karlaplan på Karlavägen 72A dyker Bruun Blommor fram, ett litet sagoland av färger, blomblad och dofter. Så här kring vår och sommartider fylls butiken av en mjuk pastell palett och personalen jobbar för fullt med alla buketter som ska fira lyckliga studenter eller sommarbröllopen. En egen värld med en robust, delikat och silkeslen charm på en och samma gång, där man lätt blir kvar extra länge för att kika närmare på blommorna som “handplockats” till butikens unika sortiment. En måndagsförmiddag möter vi Sven, ägare till Bruun Blommor, i butiken och får tillfälle kliva upp för den gröna trappan till det lilla loftet som blickar ut över butiken.

img_1421

Sven har nu haft haft butiken i fyra år och innan dess såg vi honom på bl.a NK blommor. I 40 år har han varit i branschen och man skulle nog kunna påstå att Sven har gröna fingrar… Idag har han även lyckats odla och omge sig av många talanger och han talar varmt om personalens stora roll i butikens framgång och dess goda rykte hos kunderna.

img_1411

När man pratar med Sven inser man hur mycket det finns att veta kring blommor. Att det finns en ros som heter ’Secret Garden’ som troligtvis alla kvinnor skulle få ett lyckorus av att få, eller att hantverket bakom varje blombukett är en konstform i sig. Bruun Blommor har många trogna kunder som dyker upp eller ringer in och beställer det dom önskar.

Det är inte ovanligt att personalen själva åker hem till kunden eller besöker lokalerna för olika event. Helt enkelt för att se till så allt blir rätt, både gällande färgskalor, vashöjder och troligtvis mycket mer som bara det tränade floristögat kan se. Man märker att det finns en personlig kontakt och omtänksamhet i allt man gör här hos Bruun. Blommor är ju trots allt något som man ofta ger till dom som man tänker på lite extra, bryr sig om och kanske till och med älskar.


Hur skulle du vilja beskriva Bruun Blommor? Vi vill erbjuda ett spännande och lyxigt sortiment i vår “verkstad”. Vi åker tidigt tidigt till partihallarna och handplockar gobitarna, väljer det som är vackrast just för säsongen. Våra buketter är “blommiga”, lite vilt trädgårdsinspirerade. Varje blomma är ju ett konstverk i sig så vi försöker att inte krångla till det. Bruun Blommor ska kännas som en butik där allting är öppet, som en verkstad. Vi står och snittar blommorna direkt i butiken så folk får kliva över bladen!

img_1435

Berätta lite om din bakgrund. Jag är utbildad trädgårdstekniker och i flera år har jag haft andra butiker och kurser. Jag har ju arbetat i 40 år, så för mig är det väldigt viktigt att lyfta fram min personal och låta dom stå i främsta rummet och utvecklas. Det är en otrolig viktig bit för mig idag. Det gäller att kunna styra detta och skapa ett utrymme för kreativitet hos personalen.

Vilka handlar ofta hos er? och vad vill era kunder ofta ha? Vi har en väldigt trogen kundkrets och det är givetvis väldigt roligt. Stora rosor är populärt, dom håller även väldigt länge, och kommer från världens bästa odlare i Ecuador. Det finns flera olika sorter, men två som vi ofta har heter ‘Secret Garden’ och ‘Esperance’. Många beställer och skickar även buketter om man ska gå bort på middag. Att det uppskattas och känns extra fint att få en bukett från oss är något vi är stolta över.

img_1444

Kan man märka av någon trend just nu som ni gärna arbetar med? Att ge en naturkänsla är väldigt viktigt just nu. Vi har mycket vildvuxna buketter, mer spretiga, och plockar själva in mycket material från naturen som exempelvis blåbärsris och hallonskott. Det ger också ett annat intryck i jämförelse med vad man får i dom flesta andra butiker.

Om någon ska ge bort en bukett eller unna sig något extra, vad blir ditt råd? En av våra klassiska rosbuketter.

Bruun Blommor
Karlavägen 72 A
114 59 Stockholm
tel 08-663 09 07