Sibyllans Kaffe & Tehandel – finfika på en ny nivå


Klockan har knappt hunnit slå 10 men det är redan full fart i Sibyllans Kaffe & Tehandel. En äldre herre står beredd vid kassan, redo att beställa, och en handfull andra kunder botaniserar bland tillbehören och de vackra burkarna medan de väntar på sin tur.
Sibyllans Kaffe & Tehandel grundades 1916 och låg de första två åren på Skeppargatan, för att sedan, 1918, flytta till sina nuvarande lokaler på Sibyllegatan 35. Ägare och innehavare, Henrik Berg, som också driver NK Kaffe & Tehandel sedan 30 år tillbaka, köpte butiken 2008.

I år firar Sibyllans Kaffe & Tehandel alltså 100 år. En imponerande ålder kan det tyckas men Henrik förklarar att det är ingenting mot de traditionella japanska tehusen, som ofta har varit i samma ägo i runt 800 år, eller till och med längre än så.

Från början hette företaget Nordiska Kaffebolaget och sålde enbart kaffe. Teet kom in i verksamheten efter andra världskriget, då det rådde kafferansonering och man behövde något annat att dricka än de trista surrogatprodukterna. De dåvarande ägarna åkte över till England, teets europeiska högborg, för att titta på tänkbara samarbeten. Resan var framgångsrik och snart kunde man utöka butikens sortiment med importerad Earl Grey.
Idag är fördelningen te/kaffe i butiken ungefär 60/40, varav en hög andel ekologiska produkter och även Henriks egna blandningar. Sortimentet innefattar dessutom noggrant utvalda tilltugg och tillredningsaccessoarer av hög kvalitet. För Henrik är det dock teet som ligger närmast hjärtat och han talar passionerat om historia, hälsoeffekter, tillagningsmetoder och smakupplevelser.
3-1
”Te är 100 % hälsa”, säger Henrik medan han gör i ordning två koppar vietnamesisk Oolong. I den ena koppen har han sköljt bladen innan serveringen, som man gör i Kina. I den andra har han hällt på det heta vattnet direkt, så som han tillreder teet åt sig själv.
”Det blir mer nyttigheter kvar om man inte sköljer. Smaken är lite bittrare men jag gillar det”, fortsätter Henrik. Sedan pekar han på de små stjälkarna som håller ihop de mörkt grönaktiga bladen. ”Såhär hade man aldrig kunnat göra i Taiwan. Där måste man alltid rensa teet innan det ska drickas”. Själv behåller han dock gärna stjälkarna. ”De är ju också en del av plantan och har goda egenskaper de med”.
4
I samband med Sibyllans 100-årsjubileum har Henrik låtit göra en smakfull och uppskattad uppdatering av företagets grafiska profil. I övrigt har han dock inte ändrat så mycket sedan han tog över butiken för 8 år sedan. Inredningen är fortfarande i original från tidigt 1900-tal, varsamt underhållen, och ser ut som ny mer eller mindre. Det senaste projektet är ett exklusivt och vackert terum, i bakre delen av lokalerna. Här kommer det bland annat att finnas en avancerad tekokare, som optimerar vattentemperaturen för vilken tesort som helst. Tanken är att man som kund ska kunna komma in och prova olika teer, för att lära sig mer och steg för steg hitta nya favoriter.


Redan idag organiserar Henrik teprovningar för olika typer av grupper. Han delar mer än gärna med sig av sin kunskap och erfarenhet för att hjälpa fler personer att komma vidare på sina individuella ”teresor”. Själv upptäckte han tevärlden på allvar under en inköpsresa till Kina för flera år sedan. ”Te är min passion och min hobby. Jag vill bidra till att sprida glädjen som tedrickande innebär”, fortsätter Henrik och förklarar att butiken ska vara lite som ett tetempel, där kunderna ska ha möjlighet att upptäcka nya teer och smaker, och på det sättet få hjälp att vidga sina vyer.

Te är en kultur och en livsstil som det kan vara svårt att ana vidden av för den oinvigde. De mest exklusiva tesorterna kostar upp till 7000 kronor kilot och en till synes enkel tekanna i bränd lera kan vara värd flera miljoner om den tillverkats av någon stor mästare. Henrik är dock noga med att påpeka att det är en kultur som inkluderar högt och lågt och där det inte finns några direkt rätt eller fel. Ett enklare, smaksatt te kan hjälpa till att göra tekulturen mer tillgänglig – för en kaffedrickare till exempel, eller för ett barn. Och man kan mycket väl dricka sitt te med tillbehör som mjölk, honung eller citron om man föredrar det.
10
”Roibooste med kardemumma och en skvätt rom är jättegott när man är förkyld”, tipsar Henrik.
Precis som allt annat i samhället moderniseras också tedrickandet och det kommer hela tiden nya blandningar, nya sorter och ny teknik för att lyfta den anrika drycken till en högre nivå. Utveckling är bra men just när det gäller te är det ofta en god idé att ha enkelheten som tumregel och inte komplicera saker och ting. Annars är risken att man förlorar essensen och skönheten i sin ritual. ”Det räcker om man provar en eller ett par tesorter åt gången, och njuter av dem. Vill man sedan gå hela vägen och absorbera en större del av kulturen så är det bara fantastiskt”, säger Henrik.
2
Jag hade lätt kunnat sitta och prata te med Henrik hela eftermiddagen. Han berättar om flytande guld från Indien, te i skymningszonen och teblad som dansar i koppen. Till sist måste jag dock slita mig från den mysiga lokalen med sitt inspirerande innehåll och bege mig ut i bruset igen. Utanför butiken stannar folk hela tiden upp för att beundra den eleganta fönsterskyltningen. Och dofterna som sipprar ut på trottoaren lockar både den ena och den andra att fortsätta in genom dörren för att fortsätta, eller kanske påbörja, sin personliga te- eller kafferesa. Själv har jag säkrat upp den närmaste framtiden med en liten påse ekologiskt jasminte. ”Magi i en kopp”, enligt Henrik. Och han borde ju veta.
6-1
Sibyllans Kaffe & Tehandel
Sibyllegatan 35
114 42 Stockholm
08-662 06 63
www.sibyllans.se