Asplund – ren och naturlig design

Asplund har med sin rena, naturliga design och skandinaviska formspråk fått många
beundrare, inte bara i Sverige, utan är även stilbildare utomlands. Hur finner man då
en plats i designvärldens framkant?

Asplund är inte en nyinflyttad aktör i området kring Östermalmstorg. 1990 öppnade bröderna Michael och Thomas Asplund “Galleri Asplund” på Nybrogatan 34. Lokalen, som ni kanske kommer ihåg, gestaltades av Jonas Bohlin och kännetecknades av betongstrukturer, strama linjer och vita golv. En typisk gallerilokal. 1995 flyttade Asplund till Sibyllegatan 31, och det adderades en tredje person i familjen, nämligen Sandra Asplund som är gift med Thomas och kreativ chef på företaget.

img_3045

Asplund har med sin rena, naturliga design och skandinaviska formspråk fått många beundrare, inte bara i Sverige, utan är även stilbildare utomlands. Hur finner man då en plats i designvärldens framkant? Om man kort ska beskriva Asplund så kan man klart konstatera deras förmåga att fånga tidens uttryck och att skapa morgondagens klassiker.
Det är givetvis en konst att få något att se vackert ut och dra till sig blickar, men att få till det där tidlösa som man kommer att vilja vila ögonen på, utan att någonsin tröttna, det är speciellt. Asplunds möbler känns faktiskt lite som en förälskelse, som man vet kommer att vara för alltid.

collage

Asplunds design har en förmåga att mjukt kunna blanda sig med andra former och uttryck, utan att vare sig försvinna eller ta för mycket plats. Ett besök i butiken blir även en påminnelse om att inte glömma bort hantverket bakom saker och ting. I vår tids snabbkonsumerande värld så glömmer vi ofta bort att uppskatta det som är äkta och unikt. Men så finns det dom som får oss att minnas igen.

I butiken blandas Asplunds egna kollektion med möbler, mattor och inredningsaccessoarer av duktiga formgivare. Vi talade med Michael Asplund om filosofin bakom butiken och verksamheten, som inte bara funnit ro i många svenska hem, utan även sprider sin rena elegans internationellt.

img_3033

Hur skulle ni beskriva Asplunds butik och filosofi?

Vår filosofi är att man ska känna sig välkommen till Asplunds öppna hem. Det öppna vardagsrummet var en känsla som vi ville förmedla, en omtanke mot kunden. Estetiskt utvalda produkter och föremål, som bygger på skandinavisk känsla och samtidigt med en italiensk touch. Renhet, enkelhet och elegans har varit våra ledord.

Berätta lite mer om er egna kollektion ASPLUND.

ASPLUND är en kollektion bestående av möbler och mattor som finns här i vår egna butik i Stockholm, men säljs även via våra återförsäljare runtom i Sverige och ca 150 återförsäljare internationellt. Vi har numera även kök, en egen ådra som bara säljs genom vår butik och i samband med projekt.

namnlost-1

En marknad som växer starkt just nu är USA och ett par exempel på serier som är väldigt uppskattade där är Tati, Kilt och Vass, samt vår spegel Otto. De utländska kunderna har visat stor uppskattning för att vi förvaltar det skandinaviska arvet med en tidlös estetik, men samtidigt lyckas fånga en modern elegans.

img_3059

Den mjuka minimalismen är väldigt uppskattad, de rena formerna och elegansen. Att man kan anpassa våra möbler och mattor till internationella designikoner. Vår design kan beskrivas som lugn men ändå estetiskt stark. En matta kan vara monokrom med relief och kan underordna sig en inredning, där t.ex soffan får vara det som står i fokus. Men lyfter man ut och studerar mattan, så har den en stor estetisk kraft i sig själv.

img_3054

Finns det något särskilt som ni upplever har extra stor efterfrågan idag?

Förvaringsmöbler är något som folk efterfrågar. Det är egentligen inte en trend, alla behöver förvaring, så det finns alltid ett stort behov av detta. Samtidigt köper man inte bara något som ska vara praktiskt, utan även estetiskt och skulpturalt. Det ska vara en ikon, eller ha potentialen att bli en designklassiker. Med andra ord ska det tåla att tittas på och ha ett långsiktigt värde. Hallen är ett bra exempel på något som står lite extra i fokus just nu. Den har oftast kommit lite i skymundan för exempelvis vardagsrummet. Så nu har vi satt fokus på entrén och gör den mer elegant.

img_3073

ASPLUND
Sibyllegatan 31
114 42 Stockholm
08 662 52 84
www.asplund.org