Svenskt Tenn – en magisk värld av inredning

Svenskt Tenn grundades 1924 av Estrid Ericson och många av oss tänker genast på den österrikiske arkitekten Josef Frank’s textila mönster och möbler. Tillsammans skapade Josef Frank och Estrid Ericson grunden till en inredningsstil som minst sagt förtjänar sin tidlösa ikonstatus.

I nästintill 90 år har butiken på Strandvägen erbjudit staden en plats för vackra saker och ting. Detta märks tydligt en lördags och söndagseftermiddag, då en ström av besökare kommer till butiken för att möta möbler och föremål skapade av vår tids skickligaste formgivare och hantverkare. Det handlar inte bara om funktionella möbler som måste inhandlas, utan precis som ett konstgalleri så är butiken en plats som inspirerar våra sinnen.

img_3159

Estrid Ericson hade ett unikt estetiskt öga och en filosofi som genomsyrade allt hon gjorde. Hon hade en förmåga att lita till sin egen intuition i sitt arbete, och det är en känsla som väcks inombords då man går runt i butiken. Att man på känsla låter sig dras till olika saker. Vad tycker just jag om av allt detta? Man kanske inte alltid måste förstå, eller ha en förklaring till varför ögat dras till en vas eller ett av Josef Franks alla tyger, men det väcker tankar kring vilken effekt som design, form och genuint hantverk faktiskt har på oss. Att det som känns rätt, oftast brukar bli rätt.

”Hemmet behöver inte vara i detalj planerat, inte utstuderat, bara sammanfogat av delar som dess innevånare trivs med och älskar.”
– Josef Frank

img_3091

En annan del av Svenskt Tenn, som kanske inte alla känner till, som är väl värt att notera är att Svenskt Tenn sedan 1975 ägs av Kjell och Märta Beijers Stiftelse. Det betyder i sin tur att all den vinst som företaget genererar går till forskning inom ekologisk hållbarhet, miljövård, genetik, biomedicin och läkemedel mm. Givetvis handlar Svenskt Tenn om god design och form men det handlar också om, att på mer än ett sätt, bidra till att världen runt omkring blir lite bättre…

Vi träffade Thommy Bindefeld, marketing & creative director, som gav oss en inblick i Svenskt Tenn’s värld och givetvis en kopp te.

thomas

Ge oss en inblick i butiken här på Strandvägen…

Vår butik här på Strandvägen i Stockholm är vår enda fysiska butik. Vår önskan är att erbjuda en upplevelse, att man ska kunna komma till oss och känna att man kliver in i ett hem. Det ska inte upplevas som ett skyltfönster, utan varje del i butiken skapar en miljö som förmedlar den inredningsfilosofi som ligger till grund för Svenskt Tenn. Långsiktighet, kvalitet och engagemang är de kärnvärden som har varit desamma sedan företaget skapades av Estrid Ericson 1924. Efter vår ombyggnation 2011 så tillkom även vår tesalong, som var en dröm som Estrid Ericson hade. Även här är kvalitet ledordet och alla teer provas ut av vår kunniga personal, för att skapa en väl sammansatt och balanserad meny.

img_3139

Vi har även en inredningsateljé med inredare, inredningsarkitekter och textilinredare som arbetar med både privata hem och offentlig miljö. Dom arbetar utifrån Svenskt Tenn’s inredningsfilosofi som är väldigt tillåtande och humanistisk. De skapar ett personligt hem utifrån dina önskemål, din livssituation och dina behov.

img_3108

Det behöver inte bara vara möbler från Svenskt Tenn, du är fri att välja vad du vill ha för något, och vi kan komma med förslag på både samtida formgivning eller gå på auktioner för att hitta den härliga blandningen som passar just dig som person. Vi kan hjälpa till med allt ifrån vad du ska ha för färgsättning på en vägg, vilka kuddar du kan ha i soffan till att skapa ett hem som passar dig.

“Om man skaffar sig bara vackra saker passar de alltid ihop.”
– Estrid Ericson

Svenskt Tenn är givetvis kända för all klassisk inredning. Men ni har också ett gott öga till framtiden och det “nya”. Hur ser framtiden ut?

Vi har förutom den klassiska formgivningen från Svenskt Tenn även en stor del samtida formgivning. Vi adderar löpande ny formgivning av samtida formgivare. Nu i höst har vi tagit fram två produkter formgivna av två studenter från avgångsklassen på Beckmans formlinje. Båda tilldelades tidigare Svenskt Tenns glasstipendium 2016. Tim Karlsson har formgivit vasen “Kontur” och Benjamin Curtis har formgivit tårtfatet “Tratt”. Det är otroligt viktigt att skapa en balans mellan historia och samtid, inte minst för att utveckla och föra vidare designarvet i framtiden.

Ett av Svenskt Tenn’s mål är att stödja och utveckla svenskt kvalitetshantverk. Just nu pågår även utställningen “Närodlad Design” i butiken. Vad symboliserar detta för er?

Ungefär 80 % av vårt sortiment är producerat i Sverige, vi värnar om det svenska hantverket och ett av våra mål är att säkerställa att det lever vidare samt att nästa generation kan fortsätta arbeta med svenskt hantverk. I och med att vi inte har den här stressen som man ofta har inom vanlig “retail”, att det ska komma en ny kollektion som ska säljas och om det inte sålts så reas allt ut osv. Vi har istället ett mer långsiktigt perspektiv och kan därmed ha en långsammare process som tillåter att en formgivare kan få ta den tiden han/hon behöver för sin kreativa process. Samtidigt som även produktionen kan få ta den tiden som behövs, just för att skapa den höga kvalitet som vi vill och ska ha. Vi har helt enkelt ett annat och ganska unikt sätt att arbeta med kvalitet i alla led, och detta tror jag är otroligt viktigt och lärorikt för en nyexaminerad formgivare att få vara med i. Att förstå värdet i att låta saker och ting få ta sin tid.

daggvas

Daggvasen är en av era “nya klassiker”. Berätta lite om den…

Daggvasen som Carina Seth Andersson, en av Sveriges duktigaste glasformgivare, skapade för oss 2009 är ett bra exempel på hur Svenskt Tenn arbetar med “Närodlad design” och hur vi kan förvalta det svenska hantverket. Det är en relativt komplex process, då det är dyrt att tillverka formen och den är gjord på ett speciellt sätt av glasbruket ‘Skruf’ i Småland. Men vasen har redan positionerat in sig som en “Svenskt Tenn klassiker”. Försäljningen har i sin tur bidragit till att bruket har kunnat anställa tre nya glasblåsare, bara för att kunna hålla uppe vår produktion. Det handlar med andra ord både om att bidra med god formgivning och hög kvalitet, samtidigt som det skapar arbetstillfällen inom det svenska hantverket. Det är en väldigt fin känsla att kunna bidra till detta!

Svenskt Tenn
Strandvägen 5
114 51 Stockholm
08 670 16 00
www.svenskttenn.se