Sebastian Schildt – silversmed, juvelerare och gallerist


Sebastian Schildt är silversmed och juvelerare med en av Skandinaviens största silversmedjor på Storgatan och ett uppmärksammat galleri på Strandvägen.

Redan inne på den lummiga gården på väg upp mot silversmedjan känner man av en annan atmosfär och väl inne i ateljén förstår man varför. Här finns en helt annan rytm, som skiljer sig mot det vi är så vana att se i vår värld fylld av intryck och tidspressade produktioner. Det är inte bara smycken och silverföremål som fångar ens uppmärksamhet, utan även verktyg och maskiner.

IMG_3196

Sebastian arbetar både guld och silver, allt från juveler till stora silverpjäser. Här utförs många specialbeställningar, reparationer och givetvis rent konstnärliga föremål. Man kan komma till ateljén och tillsammans med Sebastian finna idéer till form och stil och få något unikt gjort till sig själv eller en när och kär. Kannor, skålar och ljusstakar är en del av Sebastian Schildt’s signum. Andra halvan av sitt skapande ägnar han åt smycken, då ädla stenar ofta är en utgångspunkt.

”Rent historiskt är det väldigt speciella verktyg som används, som varit med i många generationer. Det är en levande kulturhistorisk verksamhet men som samtidigt är väldigt modern och anpassad till nutid. Skillnaden idag är att vi har elljus eller elmotorer som gör att man kan arbeta lite fortare och längre på dagarna. ”Men hantverk är hantverk, det går inte att göra på något annat sätt”, berättar Sebastian.

IMG_3205

Vi besöker Sebastian i hans ateljé, i det stora gula huset i Oxenstiernska Malmgården från tidigt 1700-tal på Storgatan 31. Frågor om hans skapande spinner vidare i tankar kring kvalitet, vikten av konsthantverk och betydelsen av att följa och lita till sin konstnärliga integritet. Efter vårt möte blir det en kort promenad till Strandvägen 5B och ett besök i Galleri Sebastian Schildt. En av Stockholms estetiska och konstnärliga guldkorn längs med Strandvägens designstråk.

IMG_3206

Berätta lite om dina tankar kring ditt skapande?

Eftersom jag arbetar med både större silverföremål och med juveler eller smycken, så kanske man kan säga att jag i mitt skapande har dubbla bottnar. Jag kan göra en glittrig juvelutställning och därefter en utställning med silverkannor. Det kan säkert vara svårare att “bygga ett varumärke” då man inte har ett entydigt fokus, men jag har arbetat i 30 år och bejakat min stil och känner starkt att detta är “jag”. Med tiden har också mitt breda spektrum blivit något som folk anammat och känner igen. Det har kanske tagit lite längre tid, men med tiden så har det blivit min styrka.

IMG_3243

Idag, om någon frågar vad jag gör så säger jag ibland silversmed och ibland juvelerare och ibland gallerist. Men det finns en röd tråd, som jag ser klart och tydlig och som jag försöker förmedla. Jag älskar att göra stycksaker, unika saker, men det har givetvis en begränsning i tid att sitta och fila varje enskild sak. Många har sagt att jag måste börja producera, men då kommer jag alltid tillbaka till att för mig är kvalitet och känslan av att något är unikt alltför viktigt. Att göra en form och sedan producera det i massor känns inte rätt. Rent ekonomiskt skulle det säkert vara fantastiskt, men då måste jag helt enkelt acceptera att det inte är vem jag är och vad jag står för.


Hur ser du på kvalitet?

Jag är väldigt övertygad om att suget efter kvalitet är något som bara ökar och känner att det är viktigt att fler människor uppmärksammar vad kvalitet verkligen står för. Det är inget lätt uppdrag, men det är min utmaning här i livet. Att få fler att inse att kvalitet inte är något som handlar om lyx, utan i grunden är en förutsättning för jordens överlevnad. Faktum är att vi inte behöver mer och billigare saker i överflöd. Dom sakerna vi behöver ska hålla med tiden, men även gärna berika oss. Jag tror inte att massproducerade saker berikar på samma sätt som konsthantverk har en förmåga att göra.

IMG_3254

Konsthantverk är en konstart som konstigt nog lever lite i det fördolda. Det ligger väldigt mycket i tiden och det finns så otroligt många duktiga konsthantverkare. Detta är anledningen till att jag startade galleriet, som numera finns på Strandvägen 5, intill Svenskt Tenn och Malmstenbutiken. En mötesplats för att lyfta fram att konst inte bara handlar om att hänga tavlor på väggarna, även din skål till salladen som är gjord i glas eller keramik, eller en silverkanna till din dryck, är konst. Dessa föremål kommer alltid att finnas kvar, om du köper en kanna av mig kan du få 500 års garanti för den håller tills den dag du vill använda silvret till något annat. Prismässigt är det givetvis initialt mycket dyrare, men inte längden.

Att få en sak gjord, unikt till en själv eller till något man tycker om, gör att man får man ett helt annat förhållande till föremålet, vårdar och tar hand om det på ett bättre sätt. Jag tror definitivt att fler och fler inser detta och att man inte vill vara en del av “racet” med slit och släng. I samband med detta så känns det viktig för mig att visa den här verksamheten. Att man har möjlighet att komma hit, se verkstaden och hur processen går till. Oavsett vem man är och vad man gör, så mår alla människor bra av kreativa miljöer.

IMG_3251

Galleriet på Strandvägen. Hur ser du på den biten av din verksamhet?

Galleriet är en viktig del av verksamheten som jag känner otroligt starkt för. Att det dessutom har blivit uppskattat känns väldigt roligt. För mig handlar det om att kunna lyfta fram konsthantverket i sig och även alla konsthantverkare som förtjänar bättre uppmärksamhet. Idag har vi ca åtta utställningar per år och det kan variera mellan glas, keramik, smycken, textil etc.

SEBASTIAN_SCHILDT_005

Ett projekt som du har arbetat med på senare tid är “The Tassel Collection”. Hur blev det just tofsar?

Jag tycker dels om att arbeta med stenar, på ett lite annorlunda sätt, och att få en balans mellan det mjuka och taktila samtidigt som det är hårda material. Man kan arbeta i silver, guld och diamanter, varierande färger och former. Det handlar även om att göra något som faktiskt finns i alla kulturer på olika vis. Inom “tofsens värld” ryms oändliga variationer, vilket ger mig möjligheten att alltid kunna göra något som kan kännas unikt och personligt

SEBASTIAN SCHILDT
Strandvägen 5B
114 51 Stockholm
www.gallerisebastianschildt.se