Adam/Albin – enkel mat i världsklass

Restaurangen Adam/Albin öppnade i maj 2016, i regi av stjärnkockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman. Duon hade redan tidigare drivit verksamhet i samma lokaler, i form av en matstudio med catering, matlagningskurser och event, och ville nu ta steget vidare till att öppna restaurang. De andra verksamheterna finns dock kvar, i lite mindre skala, vägg i vägg med restaurangen. Där ligger nämligen systerprojektet Tvätteriet, mycket riktigt inhyst i en gammal kemtvättslokal.

Adam och Albin själva beskriver Adam/Albin som en modern svensk restaurang, där man serverar enkel mat gjord på fantastiska råvaror. Konceptet består av en femrättersmeny, där man som gäst har ett par olika val för rätterna 2 till 5, medan rätt nummer ett består av en selektion av munsbitar, på för dagen utplockade ingredienser. På det sättet får besökarna möjlighet att själva komponera sin meny, samtidigt som de fem rätterna sörjer för en komplett måltidsupplevelse.

Råvarorna kommer från hela världen. Urvalet är styrt av säsong och tillgång men i övrigt kan det vara ”i princip vad som helst”, och då gärna lite nya och ovanliga produkter, för att både erbjuda något extra till gästerna och dessutom ge sig själva en utmaning i köket. ”Vi tar de bästa råvarorna och gör det absolut godaste vi kan av dem”, förklarar Adam och berättar att de just nu bland annat jobbar med en hållbarhetsmärkt tonfisk från Galicien och ryggbiff från Japan.
Adam/Albins matfilosofi är baserad på det nutida svenska köket, som dock i sin tur onekligen har influenser från flera olika, internationella kulturer. ”I Sverige är vi duktiga på att se bra saker som finns omkring oss. Och sedan göra vår version av det”, fortsätter Adam.

Det är mycket grönsaker inkluderade i rätterna, och finns alltid vegetariska alternativ att välja på. Så att vegetariskt är en naturlig del av sortimentet, snarare än ett slags specialkost. ”I somras hade vi till exempel en fantastisk rätt, baserad på tomat, och serverad med tjock fransk grädde och raspad fänkålsis”, säger Adam lyriskt. Menyn uppdateras löpande, med små förändringar, dels på grund av tillgången på råvaror, dels för att erbjuda omväxling för de återkommande gästerna. I samband med att man ändrade verksamhetens koncept förra året byggdes hela lokalen om från grunden. Och det enda som finns kvar från den ursprungliga matstudion är golvet i matsalen.

Adam förklarar att helrenoveringen var nödvändig för att ge bästa möjliga förutsättningar för den nivå de vill ha på restaurangen. Det är en relativt liten yta man har att spela med, och har därför varit extra viktigt att ha ett starkt funktionstänk i hela interiören och uppbyggnaden.

För saker som inredning och materialval har Adam/Albin jobbat tillsammans med den erkända designbyrån Koncept Stockholm. Precis som när det gäller menyn, med sin ganska höga grad av omväxling och valfrihet, har tanken hela tiden varit att skapa en välkomnande miljö, för folk som tycker om riktigt god mat. En miljö dit man längtar tillbaka, och gärna återvänder, gång efter gång.

Adam/Albin placeras ofta in i fine dining-segmentet av kritiker och media, något de båda kockarna själva inte är helt överens med. Adam förklarar att de snarare strävar efter att vara en fantastisk kvarterskrog, som serverar mat i världsklass, än att nödvändigtvis klassas som fine dining. ”Hos oss är det glatt, trevligt och väldigt, väldigt gott. Lite högre i tak helt enkelt”, säger Adam avslutningsvis, innan han ger sig av för att börja förbereda kvällens service.

Adam/Albin
Rådmansgatan 16
Stockholm
tel: 08-411 55 35

http://adamalbin.se/