Café Nizza – En touch av Rivieran i SoFo

På hörnet Borgmästargatan/Åsögatan, en kort promenad från Götgatans folkliv, ligger Café Nizza. Restaurangen öppnade hösten 2016 och drivs av delar av gänget bakom Vasastadskrogen Babette: Jon Lacotte, Johan Agrell och Jacob Ker Lamb.

”Vi kände oss redo för att starta upp något nytt och hade länge sneglat på den här lokalen. När den blev tillgänglig var vi bara tvungna att slå till”, säger Jon Lacotte. Själv är han uppvuxen i området och har alltid varit sugen på att öppna restaurang just här. Genom åren har han på avstånd följt hur Café Nizzas nuvarande lokaler har hyst andra restauranger, senast Hjördis och innan dess en traditionell fiskbutik.


Nizza är det italienska ordet för Nice, den franska staden. Namnet sammanfattar ganska väl vad man kan förvänta sig av menyn, som inspireras av Medelhavsregionen och dess eklektiska smakpalett. Och vem gillar inte Nice? ”Nice är en kanonplats! Till skillnad från många andra städer längs Rivieran har den en egen identitet, med både strand och stadsliv samt influenser från Italien och Nordafrika”, fortsätter Jon.

Precis som staden Nice har även Café Nizza en stark och mångsidig personlighet. Som gäst kan man välja mellan att äta en fast meny, bestående av åtta rätter, eller beställa à la carte. ”Vi lagar mat som vi själva tycker om och vill laga det klassiska på ett bra sätt, snarare än att skapa något helt nytt”, säger Jon när jag frågar honom om restaurangens koncept. Den fasta menyn är sammansatt av alternativ från à la carte-menyn. Genom att servera ett större antal mindre portioner får gästen här chansen att prova på fler smaker. ”Det är ett bekvämt sätt att äta på, som vi själva gärna gör när vi går ut”, förklarar Jon.

Restaurangens vinsortiment känns påfallande välsorterat, vilket inte är så konstigt. Både Jon och hans kollega Johan Agrell är sommelierer i grunden och har tidigare jobbat på bland annat vinbaren Gaston. På Café Nizza sköts dock vinerna av sommelier Henrik Heed. ”En vinlista ska alltid vara personlig. Den får inte bli för generisk. Därför speglar vår vinlista Henriks personlighet. Det är jätteintressant att följa hans arbete – man lär sig alltid något nytt”, säger Jon.

När det gäller restaurangens inredning har Jon och hans kollegor till största delen tagit fram den själva. ”Vi diskuterar oss fram. Var och en har ett visst antal veton”, säger Jon och skrattar. Det vackra, rutiga kakelgolvet i brunt och vitt är original från fiskbutikens dagar och det har fått vara tongivande för resten av interiören.

Sofforna längs med väggen är läderklädda och i övrigt sitter man bekvämt på klassiska rottingstolar. ”Den här typen av lokal är alltid vackrast om 20 år eller så, när allting har nötts in och fått lite patina”, säger Jon och stryker med handen över en bordsskiva i sten. Med andra ord planerar man att vara kvar här länge. ”Vi vill se restaurangen utvecklas långsiktigt, tillsammans med kvarteret och sina gäster. Det ska bli spännande att se vad som händer när den nya tunnelbanelinjen är klar”, fortsätter Jon.

I dagsläget kommer det in bordsbokningar från hela Stockholmsområdet, men när det gäller drop in och baren är det främst söderbor och boende i de närmaste kvarteren som hittar hit.

Runtomkring oss börjar det bli full fart i lokalerna när personalen förbereder inför kvällens servis. En ung kock formar snabbt och skickligt agnolottis, små pastakuddar fyllda med köttfärs, medan hans kollega gör i ordning borden med vita dukar och vinglas. Utanför är det, vid mitt besök, en grå februaridag, men sommartid har restaurangen även en mysig uteservering längs med Åsögatan. Dit kommer jag gärna tillbaka vid ett senare, och soligare, tillfälle.

Café Nizza
Åsögatan 171
116 32 Stockholm
tel 08-640 99 50

www.cafenizza.se