Restaurang AG – smakupplevelser att dela

Att besöka Restaurang AG är en restaurangupplevelse utöver det vanliga, även innan man äntrat lokalen. På en aningen undanskymd bakgata till St Eriksgatan ligger den gamla fabriksbyggnaden som inhyser restaurangen. Sorlet avslöjar vad som döljer sig bakom den robusta dörren när man går upp för trapporna som leder till den, i äkta New York-anda, lagom gömda restaurangen. Det första som möter besökaren är en iögonfallande komposition av kött och rödvin. I glasskåpet längs med väggen hängmöras de stora köttbitarna som senare kommer att trancheras i matsalen, bredvid en gedigen och välsorterad vinsamling. ”Det blir en programförklaring”, säger Klas Ljungqvist som tillsammans med Johan Jureskog driver restaurangen. ”Förhoppningsvis blir du nyfiken och vill komma in.”

Och har man tagit sig in genom dörren vill man med största sannolikhet stanna. Restaurang AG präglas av en välkomnande atmosfär där det huvudsakliga fokuset, vid sidan av omsorgsfullt tillagat kött av kvalitet, är den sociala kontexten av att äta ute. Den stora lokalen är uppdelad i en tapasbar i ena ändan och en matsal i den andra, som kompletterar varandra för en ultimat middagsnjutning. ”Jag brukar säga att du äter dig hungrig”, förklarar Klas. ”Man möts upp i baren, tar ett litet glas vin eller en liten öl, beställer in några tapas och pratar och har det trevligt. Plötsligt har man blivit hungrig på riktigt och då går man till matsalen, får ett bord och och beställer in ett par förrätter att dela på i väntan på att vi grillar köttet.”

Restaurangens koncept utgår från det som kallas sharing. ”Vi vill ha mycket mat mitt på bordet, som delas och skickas runt. Det är ett perfekt sätt att öppna upp samtalen”, berättar Klas. ”Man tittar varandra i ögonen, börjar prata och en helt annan stämning etableras”. Dessutom tycker han att det är viktigt att inte behöva bli konstant avbruten, av servitörer, kockar och sommelier som detaljerat ska berätta om allt som äts och dricks under kvällen. Restaurangens fokus ligger istället i att vara en plats där gästerna umgås med de som sitter omkring dem.

Den omfångsrika menyn består dels av barens tapas och pinxtos som kommer i många former och tillagas med samma kärlek och omsorg som i Spanien. Dels består menyn av förrätterna, som passar perfekt att dela, och varmrätterna, där du hittar rätter från såväl köttkylen som säsongsbetonade råvaror, vegetariskt och fisk. Det mest unika för AG är köttlistan som varje dag ändras och presenterar kött med olika detaljer. ”Du kan beställa in fyra olika entrecôter som tillagas på samma sätt och märka en smakskillnad. Det är ett helt annat sätt att se på kött.” En köttsommelier trancherar och kan berätta om de olika köttdetaljerna. Även vinet är omsorgsfullt utvalt. AG har möjligheten att lagra viner och kan erbjuda gäster smakupplevelser som de inte tidigare varit med om.

På AG finns stora möjligheter att lägga upp sitt besök efter tycke och smak. Middagsnjutningen måste inte ta två och en halv timme. ”Du kan komma in en tisdagskväll, sitta i baren och äta en hamburgare eller tapas tills du blir mätt”, säger Klas.”Vi vill, så ofta som möjligt, vara ett alternativ till våra gäster, som kan vara vem som helst.” Även inredningen präglas av en inbjudande och gedigen känsla. ”Vi vill inte skrämma bort någon med vita dukar”, säger Klas. Därför valde de att lägga målarpapper på borden där det kan skrivas, ritas och spillas utan att det gör något.

De beständiga materialvalen är genomtänkta. Inredningen består av möbler av läder, marmor och robust trä. Det är material som åldras med värdighet, får vacker patina och samspelar med den gamla industrifastigheten som uppfördes av Hallbergs guld under det tidiga 1900-talet. På restaurangens plan tillverkades silver och nysilver, allt ifrån finare smycken till bruksföremål, vilket dessutom har fått ge namn åt restaurangen. Det var det tomma och råa som lockade med lokalen, något som har förstärkts med kaklade väggar och synliga rör i taken. ”Vi ville behålla den industriella känslan”, säger Ljungqvist.

Ljungqvist och Jureskog är angelägna om att man i dagens tidevarv bör vara medveten om vilket kött man konsumerar.
Därför jobbar de efter devisen att när man väl ska äta kött, ska det vara av kvalitet. Istället för att köpa billigt kött från frysdisken, är det av stor vikt att gå till någon som skär upp det manuellt, kan berätta om köttet och svara på frågor. Därför har de öppnat en kötthandel på St Eriksgatan 54. Där erbjuds möjligheten att köpa hem fina bitar kött av kunniga biträden i en trevlig miljö inspirerad av gamla handelsbodar. Det öppnar upp för såväl en närmare dialog mellan kund och handlare som en mer medveten syn på maten vi stoppar i oss.

En ytterligare dimension av ett besök på Restaurang AG är de återkommande konstutställningarna som kureras av välrenommerade KiWi, bestående av konstnärerna Martin Wickström och Ulf Kihlander. Vid mitt besök pryder fotografen Charlie Drevstams bilder väggarna, med en serie vackra närbilder av färgstarka blommor mot en svart bakgrund. Drevstam har dessutom gjort menyomslagen som då och då byts ut, vilket speglar hur Ljungqvist och Jureskog jobbar genomtänkt in i minsta detalj. Under årens lopp har restaurangen ställt ut alltifrån glaskonst och skulptur till installationer av street art och videokonst. Välkända konstnärer som Jockum Nordström, Johanna Karlsson och Gerry Johansson har medverkat för att skapa den intressanta spänsten som präglar restaurangen.

Att besöka Restaurang AG, oavsett om det är för ett glas vin i baren eller en fulländad middagsnjutning, är utifrån alla aspekter något alldeles extra. Här är alltifrån de enastående smakerna och den gastronomiska upplevelsen, till det speciellt formgivna porslinet, den utvalda konsten och den gemytliga stämningen, en väl genomtänkt komponent för att vara en unik plats för alla som hittar till den charmigt undangömda, och samtidigt välkomnande, restaurangen.

Restaurang AG
Kronobergsgatan 37
112 33 Stockholm
08-410 681 00
www.restaurangag.se