Agnes – Kvarterskrog med finess


Restaurang Agnes öppnade på Norra Agnegatan på Kungsholmen i december 2015. Bakom restaurangen står Emelie Svensson och Michael Björkman, två rutinerade krogprofiler med över 25 års erfarenhet med sig i bagaget sedan tidigare. Emelie kom närmast från Tranan, där hon hade arbetat som restaurangchef, och Michael har bland annat varit verksam i ledande roller inom Vassa Eggen-gruppen.

”Vi ville skapa ett ställe dit vi själva ville gå, en opretentiös mötesplats”, säger Emelie. Både hon själv och Michael har stor erfarenhet av många olika restaurangtyper och matlagningsstilar. Därför är menyn bred, med hjärtat i södra Europa och influenser från hela världen.

”Michael är den som håller ihop konceptet, men alla i köket bidrar med sin kunskap och inspiration. Helheten är ett resultat av våra samlade erfarenheter”, fortsätter Emelie. Hon berättar också att större delen av rätterna på menyn är till för att delas över bordet. Restaurangen ska vara en plats där man umgås och där det skapas gemenskap, bland annat genom att man delar på maten. På det sättet hoppas hon kunna ta mat och äta ute till att bli mindre pretentiöst och istället mer kul och avspänt.

”Hos oss är alla välkomna. Vi vill vara en inbjudande kvarterskrog där hög kvalitet är en självklarhet”, säger Emelie. Idag har restaurangen en mångfacetterad skara av gäster, med både boende i kvarteret, restaurangfolk, turister samt inte minst en hel del foodies. Emelie berättar att flera av gästerna är väldigt intresserade av mat och dryck och därför ställer en hel del intressanta frågor till personalen. Menyn på Restaurang Agnes byts ut löpande och inspireras av säsongens tillgång på råvaror.

Många av gästerna har fullt förtroende på köket och låter dem bestämma vad de ska äta. ”Spädgrisen är en klassiker och även våra friterade kronärtskockor med aioli. Samtidigt är Agnes en restaurang som lever och upplevelsen hos oss hänger inte på enstaka rätter”, förklarar Emelie.


Förutom mat står även vin i fokus på restaurang Agnes. Alla i personalen har stor erfarenhet av att arbeta med vin och idag har restaurangen en bred och välsorterad vinlista där man blandar klassiskt och naturligt.

”Vi vill veta hur våra viner har blivit producerade. Därför jobbar vi nära tillsammans med noga utvalda leverantörer”, säger Emelie. Inte helt oväntat är det adressen på Norra Agnegatan som har gett upphov till restaurangens namn, Agnes. ”Det är ganska fint med ett kvinnonamn. Dessutom kan uttalet av namnet bli en isbrytare, var man ska lägga betoningen någonstans”, säger Emelie och ler. Hur gästerna väljer att uttala Agnes är helt upp till var och en. Emelie förklarar att hos dem kan man inte ”göra fel”. Och man behöver inte heller kunna beställa ”rätt vin” till maten, till exempel. ”Som gäst betalar man för en helgjuten upplevelse, som ska vara rolig och behaglig. För att vi som restaurang ska lyckas med det är medarbetarna en otroligt viktig faktor. Därför gäller det också att vi ger dem en utvecklande och fungerande arbetsmiljö, som gör att de vill stanna länge i branschen”, fortsätter Emelie. På Restaurang Agnes har hon valt att främst arbeta med rutinerad personal, som alla har flera års yrkeserfarenhet, för att på det sättet kunna förmedla bästa möjliga serviceupplevelse.

Jag tittar mig omkring i Agnes ljusa och stilrena lokaler. Det är strax efter lunchtid och matsalen är tom så när som på två affärsmän som diskuterar något över varsin dessert och kaffe. Inomhus är det ungefär 50 sittplatser och på sommaren utökas det med en mysig uteservering längs med Norra Agnegatan. Emelie förklarar att de har tagit hjälp med inredningen från inredningsarkitekten Albert France-Lanord, från A F-L Architects. ”Vi gav vissa ramar, som att vi ville ha en modern stil, en lång bardisk samt ett öppet kök med ett bord framför. Öppenheten var viktig, för att ge en välkomnande känsla. En av utmaningarna var att få resultatet både snyggt och på samma gång funktionellt för oss som ska jobba här”, säger hon avslutningsvis.

Agnes
Norra Agnegatan 43
112 29 Stockholm
tel 08 410 470 19
www.restaurangagnes.com