Picky Living – oändliga kombinationsmöjligheter


Picky Living tillverkar specialframtagna luckor som passar till IKEA:s köks- och garderobssystem Faktum, Metod och Pax, samt till förvaringsmöblerna Malm och Bestå. Företaget grundades 2009 av de två barndomsvännerna Henrik Haij och Anders Lagerström, som innan dess hade jobbat tillsammans med att främst ta fram speciallösningar för event och installationer.

Allt började när de två fortfarande studerade, Henrik läste Industridesign i Lund medan Anders utbildade sig till Möbelsnickare vid Carl Malmsten LiTH. Det var sista året på respektive utbildning när duon blev tillfrågad om de kunde tillverka möbler åt SEB, för den svenska paviljongen på världsutställningen i Hannover år 2000. Ett uppdrag som det var svårt att tacka nej till! Därefter rullade affärerna på, med det ena spännande projektet efter det andra. Parallellt med de större eventuppdragen började Henrik och Anders även ta fram specialbyggda IKEA-kök åt vänner och bekanta, med IKEA:s stommar och egentillverkade luckor. Köken blev så pass uppskattade att man till sist beslutade sig för att satsa helhjärtat på den delen av verksamheten, med webbutik och showroom.

Efterhand flyttades lokalerna över till den nuvarande adressen på Karlbergsvägen, ett stenkast från Odenplan. Därutöver finns det idag också utställningar i Göteborg och Malmö. ”Vi var först ut med kombinationen av IKEA-stomme och specialdesignade luckor. Det gör att vi kan erbjuda skräddarsydda lösningar till väldigt förmånliga priser”, säger Henrik. Han berättar att konceptet kräver relativt mycket av företagets hemsida, för att det ska fungera med beställningen. En annan utmaning ligger i att guida kunderna rätt bland det nära nog oändligt stora utbud av färger, material och beslag som finns att välja mellan. Därför erbjuder man även konsultationsmöten i butik, vilket är mycket uppskattat.


Från att till en början enbart ha arbetat med kök utökade Picky Living så småningom sitt sortiment till att också inkludera luckor för garderober och förvaring. Eftersom det fanns en tydlig efterfrågan även på andra köksprodukter från kunderna har man dessutom börjat sälja bänkskivor och vitvaror, från tillverkare som Smeg, Miele och Neff. Picky Livings egen produktion sker på två fabriker i Sverige, bland annat en i Piteå som drivs av en studiekamrat till Anders. ”Att producera i Sverige är viktigt för oss. Dels gynnar vi på det sättet den svenska ekonomin och sysselsättningen på mindre orter. Dels kan vi därigenom säkerställa en god och nära kommunikation med våra leverantörer, vilket är nödvändigt på grund av vårt koncept med måttbeställda produkter”, säger Henrik.

Picky Living firar sitt tioårsjubileum under 2019. För framtiden vill Henrik och Anders bland annat lansera en engelsk version av webbsidan samt växa med flera utställningar runtom i landet, nu närmast i Visby, Skellefteå och Landskrona. Idag levererar företaget rikstäckande i Sverige samt till ytterligare ett par platser i Europa. Det största kundunderlaget finns i Stockholm med omnejd, inte minst i samband med större renoveringar av fastigheter med högt i tak, där det annars ofta kan vara svårt att hitta snygga inredningslösningar till ett rimligt pris. Dessutom gör man utvalda samarbeten med till exempel varumärken och stylister, som bland annat ett svart kök för det klassiska hyllföretaget String och köksluckor i douglasgran som har tagits fram av den framstående inredaren Lotta Agaton, för hennes nya studio.

”Det känns jättebra så här tio år senare! Vi har kommit en bra bit på väg och blivit en etablerad aktör inom vårt gebit. Under våren har vi flera spännande nyhetslanseringar på gång, med till exempel nya luckor och verktyg för hemsidan”, säger Henrik avslutningsvis.

Picky Living
Karlbergsvägen 27
113 27 Stockholm
tel 08-744 98 00

www.pickyliving.se