Belenius – källarlokalen som fylls av konst


På Ulrikagatan 13 nära Djurgården hittar vi galleriet Belenius. Undanskymd från dagsljuset har den här källarlokalen blivit en vallfärdsort för konstintresserade som söker en variationsrik och minnesvärd konstupplevelse. Som liten följde Niklas Belenius ofta med sin pappa, ägaren av Galerie Bel’Art, på hans konstrundor. Under dessa besök passade Niklas på att leta sig bort för att titta på skisser och anteckningar. Att vara omgiven av dessa kreativa skapelser gav mersmak och det var här intresset för att kurera egna utställningar började växa fram.

Under 2006 slog denna groende konstpassion ut i full blom när Niklas öppnade galleriet Gallery Niklas Belenius. Galleristen var då en av yngsta i Sverige att ge sig in i branschen när han som premiärutställning visade ”Autistiskt kilskrift”, ett projekt med 32 involverade poeter, konstnärer och filosofer. Idén bakom galleriet var att lyfta konst utan begränsningar, konst som tänker ett steg längre. En annan ung man med galleristådra, Erik Nordenhake, blev Niklas naturliga partner sedan de båda funnit varandra i deras gemensamma passion för ung konst. År 2014 slog Niklas och Erik tillsammans upp dörrarna till det gemensamma galleriet BELENIUS/NORDENHAKE. Efter några år tillsammans beslöt sig de både galleristerna att gå sina egna vägar och Niklas öppnade 2016 Belenius, det galleri som vi ska kika lite extra på idag.

Belenius är ett modernt galleri för den som tycker om att hitta nya ting som berör och förundrar. Här kan du hitta alla former av kreativ media, från film och ljudinstallationer till målningar och skulpturer. På Belenius ser man hur konstnärer hela tiden hittar nya sätt att utforska sitt skapande och i perfekt symbios med galleriets fysiska rum får den fantastiska konsten komma till sin fulla rätt. Galleriet presenterar tematiska utställningar såväl som soloprojekt från några av samtidens mest spännande konstnärer.

Med så mycket bra konst som skapas världen över står Belenius ut som en destination för den som uppskattar en variationsrik och mångbottnad konstupplevelse. I den nu härligt ombonade källarlokalen presenteras verk av både etablerade namn och “rising stars”, allt med en internationell touch. Konsten är ständigt förändrande och det är uppfriskande att ha hittat till en plats som lyfter fram formgivare och konstnärer där resultatet alltid förvånar. Här mixas många olika konststilar och konstnärer som representeras är bland annat fotografen Miriam Bäckström, Hilde Retzlaff som arbetar med återanvända material och multimedia-konstnären Leif Elggren.

“Jag mår som bäst när jag omger mig med kreativa konstnärer, diskuterar idéer och skapar projekt. Samarbete stimulerar alla mina sinnen och utställningsprocessen är en bomb av kreativitet och hårt arbete. Det är en lycka och samtidigt en spännande utmaning att ta del av detta. Det bästa du kan få ut av ett jobb, tycker jag. “ (Niklas Belenius, Mars 2009, Konsten.net). Belenius har hållit fast vid sin utgångspunkt i ung, experimentell konst som tänjer på gränser och ständigt utmanar publiken – och galleriet förblir en oas för den inbitne såväl som den gryende konst-entusiasten.

Är du i området kan du passa på och göra en heldag av ditt besök på Belenius. Fortsätt upptäcka Östermalm och dess spännande historia eller ta med bekväma skor och avnjut den vackra naturen med en promenad på Djurgården. Vem vet, kanske får du även tillfälle att fira inköpet av ett unikt konstverk.

Belenius
Ulrikagatan 13
115 23 Stockholm
Tel: 08-662 82 07
www.belenius.com