Stim Grill – Kolgrillat och familjärt med fokus på fisk och skaldjur


Stim Grill drivs av Pelle Johansson och Folke Hellegren som tidigare var kollegor på den kända djurgårdsdestinationen Ulla Winbladh. Restaurangen är inhyst i det som förut var Oscars lokaler från 1940-talet, ett stenkast från Karlaplan. Mycket av stilen och inredningen från det gamla kaféet på Narvavägen har man bevarat och sammanfört med inslag av traditionell medelhavskänsla och tidlös bistro, där mörka träslag hos möbler och paneler möter färgklickar i turkost och moderna glaslampor. Bakom interiören står design- och kommunikationsbyrån Lejonhjärta. Stim Grill gick mot strömmen så att säga när de öppnade förra vintern, genom att lansera en kolgrillsrestaurang med fokus på färsk fisk och skaldjur samt lättare, fräscha smaker och genomtänkta vegetariska tillbehör. Dessutom erbjuds det enstaka kötträtter, som till exempel tartar och entrecôte.

Till maten serveras en omfattande vin- och dryckeslista med ett stort utbud av vitt och mousserande samt flera viner på glas.
Förutom den mysiga matsalen finns det även ej bokningsbara platser på uteserveringen och i baren, där man kan slå sig ned med en drink och goda smårätter. Menyn är ganska bred och består bland annat av alternativ som piggvar, hummerspett, havsabborre, gös, hälleflundra och kungskrabba, men också ostron, krabbkroketter, ceviche och kalixlöjrom att inleda måltiden med.Öppettiderna är tisdag till lördag för middag samt lunch på fredagar, med en något enklare lunchmeny. Det finns även en fast meny till ett fast pris, där köket själva sätter samman tre huvudrätter samt en dessert. Stämningen i lokalen är avslappnad och familjär, med ett varmt och genuint mottagande samt kunnig personal som guidar besökarna till passande kombinationer av smak och dryck. Atmosfären blir lite stimmig, lämpligt nog, och det är trångt mellan borden. Här möts, kindpussas, skrattar och pratar en typisk östermalmsblandning av människor, som bland annat inkluderar damer med märkesväskor, företagare på väg uppåt, etablerade entreprenörer, after work-folk samt stamgäster klädda i kamelhårsrock. ”Jag älskar smaken av grillad fisk, det är det godaste sättet att tillaga det på. Vi har världens bästa råvaror här i norr, men bara ett recept”, säger Pelle Jansson, delägare i Stim Grill, inför öppningen i en intervju med whiteguide.com. Pelle berättar också att han hittills i karriären mest hade arbetat med husmanskost samt saknade en fräsch och modern fiskrestaurang i Stockholm. ”Överlag är det lite för mycket majonnäs, smör och grädde [hos fiskrestaurangerna]. Vi tänker istället köra mer fisk, grönsaker och smak”, säger Pelle sammanfattningsvis.

Stim Grill
Narvavägen 32
115 22 Stockholm
Tel: 08-408 005 55
www.stimgrill.se