Vandra Rugs – väldesignade hantverksmattor med ett större värde


Vandra Rugs är en vävateljé vars historia går tillbaka ända till 1940-talet. På den tiden hette företaget EMTE Textil. Det grundades av Margit Thorén och Edna Martin, som på den tiden arbetade med ett brett nätverk av väverskor i Sverige. Sedan 2005 drivs verksamheten vidare av entreprenörerna Cia Attling, Larissa Bodén och Marie Wallenberg, som kommer från tre helt skilda yrkesbakgrunder och därigenom kompletterar varandras kompetenser på ett naturligt sätt.
Idag tillverkas Vandra Rugs mattor på en fabrik i södra Ukraina. En viktig del i projektet för Cia, Larissa och Marie var att skapa arbetstillfällen i området, som är relativt fattigt och huvudsakligen livnär sig på jordbruk. Vävstolarna har köpts begagnade och fraktades hit i original från Sverige. Produktionen byggdes sedan upp genom att lokala kvinnor utbildades i vävning av erfarna svenska vävare. Dessutom erbjuds uppföljande kurser och vidareutbildning så att medarbetarna fortsätter att utvecklas.
Numera arbetar 35 väverskor med tillverkningen. De är huvudförsörjare i sina familjer och deras anställning möjliggör att de kan låta sina barn studera samt har råd att betala för bland annat dagliga utgifter och medicinska behandlingar. Utöver detta får de även en värdefull exponering till en annan kultur, genom kontakten med Sverige. Ateljén har efterhand växt till att bli ett av regionens viktigaste exportbolag.

Vandra Rugs mattor kan beställas utifrån tre baskollektioner i bomull, ullgarn och filtad ull. De vävs på beställning efter önskemål om material, storlek, färg, mönster och finish. Dessutom finns det en bespoke service, där mattorna skräddarsys helt enligt kundens individuella behov. Den enda begränsningen är vävstolarnas storlek, men för större ytor finns det även möjlighet att sy ihop flera separata mattor till en gemensam enhet. Processen är hantverksmässig vilket gör varje matta unik och olik alla andra. Vandra Rugs samarbetar kontinuerligt med välkända namn inom mode, arkitektur och design. Bland annat har arkitekten Ami Katz och modeskaparen Lars Nilsson tagit fram ett antal produkter vardera för varumärkets Designer’s Collection, som ofta inkluderar avancerad formgivning, där flera material och tekniker används i kombination.
Företaget ställer varje år ut på internationella mässor som till exempel Maison&Objet i Paris, Decorex i London samt Stockholm Furniture & Light Fair. I april 2019 medverkade de i Svensk Forms grupputställning HEMMA gone wild / Sweden Design Moves under Milan Design Week. Utställningen var skapad av Joyn Studio, som även har designat mattan Encounter för Vandra Rugs. Genom åren har Vandra Rugs varit publicerade i bland annat House & Garden, Wall Street Journal, Vogue, Elle Decoration och Sköna Hem samt har tilldelats flera designpriser. De arbetar utifrån sitt showroom på Grevgatan på Östermalm i Stockholm, som håller öppet efter överenskommelse, samt genom noga utvalda återförsäljare i Sverige och utomlands.
Vandra Rugs
Grevgatan 32
114 53 Stockholm
Tel: 08-664 09 60
www.vandra-rugs.com