Hillenberg by Niklas Ekstedt – en välkomnande fusion av Sydeuropa och Skandinavien

I början av 2018 tog Niklas Ekstedt över Hillenberg, på Humlegårdsgatan i hjärtat av Stockholm, som ligger ett stenkast från hans två andra lokaler i samma kvarter, restaurang Ekstedt, som har belönats med en stjärna i Guide Michelin, samt vinbaren Tyge & Sessil. Hillenberg har en bred meny som kombinerar sydeuropeisk gastronomi med skandinaviska influenser. Rätterna tas fram av Niklas i samarbete med sina köksmästare och baseras gärna på säsongsbetonade, nordiska råvaror av hög kvalitet. Dessutom ska det finnas plats för något oväntat, som kan överraska gästerna.
Restaurangen håller öppet för lunch, middag och en lyxig brunch, med servering till långt in på kvällen.
Ett annat tips är att slå sig ned i den mysiga bardelen med en drink eller ett glas vin från den noga sammansatta vinlistan, där det finns alternativ från både gamla och nya världen. I baren kan du även stanna kvar för en spontan middag om andan skulle falla på. På onsdagar höjs stämningen ytterligare då restaurangens sommelierer serverar flera spännande viner från vinkällaren på glas.
Hillenbergs lokal är rymlig och bjuder in till att komma dit både som ensam gäst samt i ett mindre eller större sällskap.
Matsalen är inredd i naturmaterial, med luftiga rumsavdelare, utvalda designföremål och stora bekväma skinnsoffor som skapar en lagom intimitet vid bordet. Det finns också flera utrymmen för event och slutna sällskap, bland annat Niklas Galleri i industriell stil, som är helt avskilt från restaurangen och samtidigt knyter samman den med Tyge & Sessil, som har sin ingång på Brahegatan.
Hillenberg är känd som en modern stjärnkrog med välkomnande atmosfär. Till våren öppnar restaurangens uppskattade uteservering, ett par minuters promenad från det mest intensiva myllret vid Stureplan. Uteserveringen har blivit en populär plats bland Östermalmsborna och de som arbetar i området, där man kan se, synas, spana på folk och inte minst njuta av god mat och dryck. Risken för att ens måltid drar ut på tiden till en riktig långlunch är överhängande.
Niklas Ekstedt beskrivs ofta som en nyfiken kock som arbetar för hållbarhet, jämställdhet och bra arbetsförhållanden inom branschen, så att unga talanger trivs och stannar kvar.
Han är uppvuxen i jämtländska Järpen, med ett tidigt intresse för matlagning, och utbildade sig på Hotell- och Restaurangskolan i Åre. Sin första egna restaurang öppnade han redan som 21-åring i Helsingborg. Utöver restaurangdriften har Niklas också skrivit fem böcker samt känns igen från programmet Niklas Mat i SvT.
Sedan ett par år tillbaka står han även bakom det härliga julbordet på Gamla Riksarkivet på Riddarholmen, som består av en traditionsenlig buffé, med hemlagade delikatesser, Niklas personliga favoriter samt ett helt rum fyllt med ost, godis och efterrätter.

Hillenberg
Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm
Tel: 08-519 421 53
www.hillenberg.se