Andréhn-Schiptjenko – ett av skandinaviens ledande gallerier med internationell lyskraft

På Linnégatan 31, ett stenkast från Östermalmstorg, hittar vi Galleri Andréhn-Schiptjenko. Det här är en vallfärdsplats för konstintresserade där de ständigt arbetar för att bredda den traditionella galleriscenen – ambitionerna har alltid varit större än att bara sälja konst. Redan från början koncentrerade sig grundarna Ciléne Andréhn och Marina Schiptjenko på uttrycksformer som inte tidigare haft en naturligt plats på konstscenen i Stockholm. Idag är de också ett av Skandinaviens mest tongivande gallerier.
Installationer, video- och fotokonst, är förmodligen de uttryck som främst profilerat Andréhn-Schiptjenko. Redan den första utställningen samlade pionjärverk av Leif Elggren, Maya Eizin och Måns Wrange. Det tog inte lång tid innan galleriet blivit det naturliga utställningsvalet för en helt ny generation konstnärer, som till exempel Annika von Hausswolff och Matts Leiderstam. Konstnärer som Andréhn-Schiptjenko idag fortfarande representerar.
Allt sedan starten har Andréhn-Schiptjenko varit engagerade i att arbeta internationellt för att möjliggöra långsiktiga representationer av både nya och etablerade konstnärer från hela världen. Galleriet har således i snart 30 år organiserat och kuraterat utställningar som varit helt nyskapande i Norden. Dessa omtalade tillställningar har skapat framgångsrika karriärer för skandinaviska konstnärer som Gunnel Wåhlstrand, Per B Sundberg och Cajsa von Zeipel.
Galleri Andréhn-Schiptjenko är också de som lyft fram internationella namn som Uta Barth, José León Cerrillo, Ridley Howard, Tony Matelli, Nandipha Mntambo och Xavier Veilhan när de arrangerat deras första skandinaviska ensamutställningar. Under de senaste åren har galleriverksamheten utvidgats och man har börjat exponera verk av avlidna konstnärer, som till exempel Francesca Woodman och Siri Derkert. Utställningar som inneburit ett nytt stort intresse för dessa intressanta namn i konsthistorien.

På den internationella scenen är galleriet idag ett av de mest framstående och de deltar regelbundet på de stora konstmässorna. Genom sin position i konstvärlden har de etablerat intensiva relationer med museer och samlare runt om i världen. Numera är de dessutom ofta rådgivare för internationella konstprojekt och deras röster har varit vägledande för val av offentliga skulpturer i så skilda länder som USA och Kazakstan.
Det var inte länge sedan Andréhn-Schiptjenko flyttade från Vasastan till ett sitt nya läge i hjärtat av Östermalm – större lokaler var helt nödvändiga och den nuvarande adressen passade också deras profil bättre. Under våren 2019 öppnade de dessutom ett projektutrymme i Paris, vilket markerar den första internationella expansionen utanför Sverige. Är du intresserad av samtidskonst är detta en plats som absolut måste besökas. Ett galleri i hjärtat av Östermalm med lyskraft långt ut i världen.

Andréhn-Schiptjenko
Linnégatan 31
114 47 Stockholm
Tel: 08-612 00 75
www.andrehn-schiptjenko.com