Ciccio’s – den amerikanske italienaren

Ciccio’s är den italienska restaurang vi inte visste att vi saknat. Både elegant och folklig – aldrig några konstigheter, men alltid oerhört vällagat. Här handlar det om en amerikansk italienare, lite som vi sett i alla dessa klassiska filmer från New York som vi älskar. Ägaren Marsel Ottobre är ingen nykomling i branschen, han driver sedan tre decennier Italiano på Nybrogatan och dessutom ytterligare några krogar och barer. Nu söker han inspirationen i det italienska Amerika och resultatet är strålande.
Inspirationen till Ciccio’s, som betyder ”knubbis” och används som kärleksfullt tilltal vänner emellan, kommer förstås från New Yorks ”little Italy.” Här hamnade tusentals italienare under de stora immigrationsåren och inte sällan öppnade de restauranger för sina landsmän. Här lagades klassiska rätter enligt urgamla recept, men framförallt anpassades de till andra råvaror och bättre förutsättningar i det rika USA.
Ungefär så arbetar de på Ciccio’s. Bara de bästa råvarorna är bra nog, men kockarna vågar variera recepten för att ge dem nytt liv. Och varför inte? Gott kan alltid bli ännu godare. Samtidigt kan vi lita på att de aldrig överger grundsmakerna från det syditalienska köket.
Många italienare som dök upp vid Ellis Island för att söka sig ett nytt liv i den nya världen kom från Mezzogiorno, i södra Italien. Här bodde enkla människor av genuin arbetarklass som visste måltidens betydelse i ett övrigt rätt hårt liv. Middagen var dagens höjdpunkt. Många rätter att dela runt ett bord där släkt o vänner samlades. Ungefär så ska det kännas på Ciccio’s, och tro oss precis så känns det. Här blir grannar till nya vänner och gamla vänner som nya.
Ciccio’s ligger på Nybrogatan 21 och förutom en eggande meny har de naturligtvis fenomenala viner på glas. Missa inte hummern från Diavola i vitt vin, chili, oregano och vitlök, serverad på en bädd av Linguine och het hummersås. Här hos Ciccio’s bryts gränserna mellan vardag och fest, affärsmöten och familjemiddagar. Kanske rentav en passionerad affärsmiddag inom familjen? Det här är ändå ett litet ”little Italy” mitt i hjärtat av Östermalm.

Ciccio’s
Nybrogatan 21
114 39 Stockholm
Tel 08-661 89 76
www.ciccios.se