Galerie Forsblom – En konstdestination i Stockholms kreativa kvarter

I de kreativa och kulturtäta kvarteren vid Karlavägens början ligger Galerie Forsblom – ett stenkast från kaféerna och uteställena längs det livliga Odengatan. Galleriet utgör ett unikt bidrag till den nordiska konstarenan. Hit kommer väletablerade internationella artister för att ställa ut i lokalerna i Stockholm och Helsingfors, två av regionens stora konstnärliga metropoler. Verksamheten grundades 1977 av Kaj Forsblom och har sedan starten presenterat inhemsk konst till både lokala och utländska besökare från när och fjärran. I övrigt fungerar studion till en del som en visningsplats för noga utvalda yngre konstnärer, i början av sin bana. Varje år deltar man även i ledande konstmässor världen över, som till exempel Market Art Fair i Stockholm, Art Cologne i Köln, The Armory Show i New York, Art Miami, Arcomadrid och Art Central Hong Kong. Fokus ligger på modern och samtida konst.
De stilrena utrymmena på Karlavägen är designade i klassisk galleristil, med vita väggar och golv i vackert ljusgrått trä, som bildar en avskalad canvas för att rama in olika typer av konstverk och installationer. Under våren 2018 har Galerie Forsbloms stockholmsfilial till exempel visat verk av tyske Stephan Balkenhol, som har arbetat med figurativa skulpturer sedan 1980-talet. Figurerna karvas till största delen ut från ett massivt träblock, som också får bilda en piedestal för det färdiga verket. Kännetecknande för hans stil är hur varje enskilt drag med stämjärnet lämnas synligt i det råa trät, ofta bestående av träslag som wawa eller poppel.
Balkenhols skulpturer utgör detaljerade porträtt av människor, med realistiska drag och många gånger klädda i moderna, vardagliga kläder som målas direkt på trät. Ansiktena har mestadels ett lätt ambivalent uttryck, vilket ger utrymme för olika tolkningar från åskådarens öga. Skulpturernas fysiska närvaro i rummet skapar en rumslighet som blir påtaglig. Genom åren har konstnären ställt ut i ett stort antal solo- och grupputställningar över hela världen. Hans konstverk finns även representerade i flera framstående samlingar, som till exempel the Hirschhorn Museum and Sculpture Garden i Washington DC, Hamburger Bahnhof i Berlin och the Peggy Guggenheim Collection i Venedig.
Till hösten kan galleriets gäster bland annat se fram emot visningar med de svenska artisterna Charlotte Gyllenhammar, i augusti, och Anna Camner, september. Charlotte Gyllenhammars mångsidiga konstnärskap anses av vissa vara bland det mest excentriska och expressiva inom den moderna svenska konstscenen. Flera av hennes verk illustrerar sinnestillstånd eller emotionellt laddade situationer, som inte sällan resulterar i en fascinerad reaktion från betraktaren. Anna Camner i sin tur är en figurativ målare, vars motiv utmärker sig genom att man tycker sig känna igen dem, samtidigt som de inte helt och hållet går att sätta fingret på, vilket ger en känsla av ambiguitet och mystik. Anna inspireras gärna av upphittade material och sådant som andra har kasserat, vilket gör att hon ofta ser estetiska kvaliteter i det som kanske inte upplevs som vackert eller anmärkningsvärt vid första ögonkastet. Galerie Forsblom på Karlavägen i Stockholm välkomnar sina besökare varje dag från tisdag till söndag.

Galerie Forsblom
Karlavägen 9
114 24 Stockholm
Tel: 08-20 78 07
www.galerieforsblom.com