Trattoria Montanari – Syditalienskt och familjärt på Grev Turegatan

På Grev Turegatan 56 hittar vi den italienska restaurangen Trattoria Montanari. Ett stenkast från humlegården serveras klassisk italienska rätter blandat med spännande recept från ägarnas hemregion Marche. På Trattoria Montanari får du en ordentligt syd-italiensk upplevelse, med allt vad detta innebär.
Historien bakom Trattoria Montanari börjar på den italienska östkusten, när systrarna som driver Trattorians pappa Paolo Montanari lämnar sin hemstad Fano för 45 år sen. Med sig tog han kärleken till det italienska köket. Han öppnar restaurangen Capri på Nybrogatan, och kom även att driva Riche och Teatergrillen under tio års tid. På grund av detta är de inte konstigt Montanaris ägare Nathalie och Lina inspirerats och valt att starta en egen krog, utformat som en hyllning till pappa Paolo. Med Trattoria Montanari vill de fortsätta sprida det genuina italienska köket som deras pappa växte upp med i Fano – det vill säga en plats där maten, vinet och att njuta av livet står i centrum.
Menyn på Trattoria Montanari är traditionsenlig. Den är utformade efter rätter som Nathalie och Lisa växt upp med. Bestående av Tonno in Crosta Di Pistacchio – Halstrad tonfisk i pistagetäcke med fänkålspuré, Antipasto Montanari & Tag al Tartufo – pasta med svart tryffel och tryffelcréme. Pastan till vissa rätter är även gjord precis som i regionen Marche, på bröd och parmesan.
Oftast kommer råvarorna direkt från Italien, vissa direkt importeras från Fano. Olivoljan och många av vinerna är producerade av systrarnas släktingar. De importerar också mer krävande råvarorna, som tryffel och vild fänkål direkt från olika små producenter i Marche. Även vongole-snäckorna har fångats ur havet utanför Marche och transporteras upp till Stockholm. Den gemensamma nämnaren för all deras mat är naturliga råvarorna. De försöker att inte krångla till det och jobbar huvudsakligen med ekologiska produkter.
Med ett bra läge på Grev Turegatan i Stockholm har restaurangen endast femtio stolar, men anses ändå vara en av Stockholms bästa Italienska krogar. Konceptet trattoria betyder enklare korg och tanken är inte att köket ska vara en plats för experiment, utan rätterna ska serveras som de alltid gjort. Restaurangen har även en mysig bakficka som de kallar Piccolo, du kan antingen bli placerad där eller i Trattorian när du bokar bord. Denna lokal går även att boka för slutna sällskap, som företagsluncher eller födelsedagsmiddagar.
Med arvet från Pappa och farmor vill de skapa en varm och välkomnande plats där familj, vänner och genuin matlagning står i centrum. För den som vill dyka ännu djupare i den italienska husmanskosten går det även att införskaffa Natalies och Linas kokbok Montanaris italienska mat.

Trattoria Montanari
Grev Turegatan 56
114 38 Stockholm
Tel 08-660 76 94
www.montanari.se