Schmaltz Bar & Delicatessen – den ambitiösa delin

Det gäller inte att ha för bråttom när du närmar dig Schmaltz. Är du ouppmärksam så missar du entrén. Något som förstärker känslan av att tillhöra en lillen utvald krets som känner till detta vattenhål på Nybrogatan. Det här är en deli, bar och café där allt är noga utvalt och varsamt förädlat – en delicatessen, ett begrepp vi lärt oss känna genom till exempel Woody Allens filmer. Matsedeln präglas också till viss del av New Yorks judiska deli-kultur.
Det är lätt att missta Schmaltz för en bar, men inget vore felaktigare. Schmaltz är en fullfjädrad restaurang, även om sittplatserna är få – något som ger en gedigen och familjär stämning. Bordsplaceringen och sittytorna inbjuder till småprat bordsgrannar emellan. Baren är också oerhört inbjudande och svår att slita sig ifrån när du väl inrättat dig. Här märks det att någon klok person verkligen har tänkt till – varje kvadratmeter är perfekt planerad. Inte bara för mat och dryck utan också för samkväm och service.
Schmaltz drivs av Johan Agrell och Oskar Larsson, som också är männen bakom Babette och Café Nizza. De generösa öppettiderna gör Schmaltz lika perfekt för förmiddagskaffe, lunch eller aperitif och middag. Lite som ett brasserie i Frankrike, en järnvägsrestaurang, eller förstås vad detta är: en deli. Namnet då? Jo, det kommer från att kyckling- eller ankfett – schmaltz på jiddisch – ofta används vid tillagningen. Ännu en referens till den tradition Schmaltz Bar & Delicatessen är en del av.
Menyn är inte överdrivet stor, men oerhört varierad. Med sitt ursprung i deli-kulturen anas ett visst östeuropeiskt ursprung, men dras sådana slutsatser överraskar snart rätten efter i menyn. Det är också lätt att se en viss förkärlek för chark och pickles. Här finns också härliga bakverk och kaffet är vida omtalad i kvarteret. Oavsett vad du söker och när du nu söker det, har Schwartz garanterat något som passar. Även ölet är gott, precis som de eleganta franska vinerna på glas. På Schmaltz vill du stanna. Om du nu hittar hit vill säga…

Schmaltz Bar & Delicatessen
Nybrogatan 19
114 39 Stockholm
Tel: 08-88 16 58
www.schmaltz.se