Copine – din förtjusande väninna på Östermalm

Vad är det som gör en restaurang riktigt bra? Är det människorna, stämningen… maten? På Kommendörsgatan 23 har det tidigare legat en rad restauranger med olika inriktningar, men nu ligger här äntligen en riktigt bra restaurang. Det är de forna foodtruck-kockarna bakom kvarterskrogen Jim & Jacob som tagit över och renoverat de härliga lokalerna. Vi i kvarteret lyckas dåligt med att dölja vår entusiasm. En fredagsafton här är det numera alltid fullsatt och gott om drop in-ätare som väntar i entrén i hopp om ett ledigt bord. Passa på att besöka Copine när du är i kvarteret, så vet du illa kvickt vad det är som gör en restaurang trevlig och intressant. Och då har vi ännu inte börjat att prata om maten…
Copine betyder naturligtvis flickvän på franska, men detta är ingen urfransk, nationalistisk, moatjé. Snarare en berest sydeuropé av lite mer odefinierat ursprung. Lika hemmastad i det bondska inlandet som längs medelhavets strandbarer. Hon har lätt att inspireras och bemästrar alla de klassiska kunskaper som krävs för att leverera ett kök i toppklass. Vällagad mat är en självklarhet för henne, men vår Copine tycker förstås att atmosfären är minst lika viktigt. Det här är helt enkelt din egen förtjusande, inbjudande, väninna mitt i Östermalm.
Menyupplägget bygger på den klassiska trerättersmenyn. Här serveras vardagslunch, middag och lördags-brunch. Vår Copine gillar att hålla farten uppe från sen förmiddag till solen gått ner. På menyn blandas eleganta fiskar med duva och förnämliga köttstycken – men alltid i intressanta anrättningar där rotfrukter, svampar och grönt har en lika naturlig plats. Jordärtskocka med trattkantarell, taggsvamp, svart vitlök och brynt smör vågar vi redan kalla en modern klassiker – en högexplosiv umami-bomb där skockan serveras både kokt, puread och ljuvligt friterad i tunna krispiga flak. Dessertlistan kan förefalla kort, men är faktiskt rent av makalös. Copine förstår sannerligen vitsen med något sött efter en rejäl kulinarisk omfamning.
Vi kan heller inte nog rekommendera de många små och ambitiösa förrätterna. Här blandas till exempel inlagd strömming på små focaccia-bröd, trimmade med harissa, persilja och citron. Till synes enkelt, men oerhört delikat och väldigt prisvärt. Faktum är att det inte få saker vi inte nog kan rekommendera här, och egentligen kanske vi skulle ha behållit denna vår hemlighet på Kommendörsgatan för oss själva. Men detta är en flickvän som alla är välkomna till.

Copine
Kommendörsgatan 23
114 48 Stockholm
Tel: 08-408 008 44
www.jimjacobrestauranger.se