Rörstrandsgatan 32 - SÅLD

2 rum (59 m2). På Rörstrandsgatan i hjärtat av Birkastan ligger den här väldisponerade sekelskiftespärlan i trivsamt gårdshus. Fina tidsenliga detaljer som högt i tak, furugolv och höga fönster med vackra snickerier. Sällskapsrum med kakelugn och balkong i söderläge. Sovrum med kakelugn samt badrum med dusch. Perfekt belägen med ett härligt utbud av restauranger och caféer inom gångavstånd. Goda kommunikationer som bussar och t-bana och med närhet till natur, vatten och strövområden i Karlbergsparken. Fastighet anno 1906-07 ritad av dåtidens stora arkitekter Dorph & Höög.
Pris: 5.900.000 kr Avgift: 2.087 kr/mån. Rörstrandsgatan 32 Vasastan, Stockholm
Ansvarig mäklare: Christina Löfsten Oscarsson christina@perjansson.se
Fler fakta. Antal rum: 2 rum och kök (varav 1 sovrum) Boarea: 59 m2 (faktisk uppmätn norm SS 02 10 54) Våning: 1 av 5, Ej hiss Avgift: 2.087 kr/mån. inkl värme, vatten, balkongfond, basutbud för TV samt bredband (Com Hem)
Upplåtelseform: Bostadsrätt - Lägenhet Andelstal: 2.74500 % Byggnadsår: 1906-1907 Förening: Brf Volontären 16
Christina Löfsten Oscarsson
Ansvarig Mäklare: Christina Löfsten Oscarsson christina@perjansson.se

Interiör

Hall som leder in till sällskapsrummet vilket utmärks av vackra fönster och med härlig sekelskifteskaraktär. Tidsenliga detaljer som kakelugn, högt i tak och furugolv. Djupa fönsternischer med fina snickerier. Utsikt mot lummig gård och med balkong i söderläge. Plats för soffa och matsalsbord. Sovrum mot baksidan av huset med höga fönster och med grönska utanför. Sekelskiftesdetaljer som vit kakelugn och furugolv. En generös garderob i sovrummet samt ytterligare en garderob i hallen mellan sovrum och sällskapsrum. Badrum med klinker på golv och kakel på vägg. Handfat, wc och dusch. Trevligt kök med cremefärgade skåpsluckor och ett högt fönster samt furugolv. Maskinell utrustning som spis, ugn och integrerad kyl/frys. 

Föreningen

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Volontären 16 på adressen Rörstrandsgatan 32 i Stockholm. Byggnadsår 1906-07, arkitekt Dorph & Höög. Gårdshuset har gul slätputs och svart plåttak. Föreningen har 23 bostadsrätter om totalt 2035 kvm och 3 lokaler om 303 kvm. Juridisk person tillåts inte. Det finns ingen dokumentation om stambytet, föreningen byter stammar partiellt, om stammarna är frilagda vill föreningen inspektera dem innan de eventuellt byggs in och behöver de bytas är stambytet föreningens kostnad. Gemensamma lokaler är tvättstuga, barnvagnsrum och cykelrum.

Överlåtelseavgift om 2.5%, pantsättningsavgiften om 1 % per pantbrev av rådande prisbasbelopp. Övrigt: Årsavgift 24 156 kr och balkongfond om 888 kr vilket gör 25 044 kr per år, därav angivna månadsavgiften om 2087 kr. Försäkringskostnaden i driftkostnader är uppskattad.

Område

Rörstrandsgatan 32 –  ett hus i litterära, konstnärliga och kulinariska omgivningar beskrivet av säljaren:

När Birkastaden byggdes i början av 1900-talet var det inte minst för att erbjuda bostäder åt arbetare och tjänstemän vid Rörstrands porslinsfabrik. Den framstående arkitektfirman Dorph & Höög ritade många hus i kvarteren mellan Rörstrandsgatan och Karlbergsvägen, bland annat huset Rörstrandsgatan 32. Den nya stadsdelen kom att präglas inte bara av närheten till den blomstrande porslinsfabriken (se kvartersnamnen!) utan också av sin mängd små affärer, lokala idrottsföreningar och fotbollslag, och faktiskt också av att den drog till sig författare och konstnärer. På flera av Ivan Aguélis tidiga målningar (några finns på Moderna Museet och Thielska galleriet, de flesta på Aguélimuseet i Sala) ses husen och kvarteren under uppbyggnad.

Huset Rörstrandsgatan 32 är fortfarande känt som ”Berghska huset” efter familjen Bergh som ägde hela fastigheten, både gatuhus och gårdshus. Den nyligen pensionerade, mycket omtyckte och respekterade bokförläggaren Magnus Bergh på Bonniers förlag hör till familjen, och i huset bodde när Elisabeth och jag flyttade in 2005 en annan förläggare, Bertil Ekerlid som drev Ekerlids förlag. Och nu när vi flyttar har gårdshuset i mer än femton år varit ett slags Stockholmsfilial till Ellerströms förlag i Lund, det känns som en fin tradition.

Omgivningarna har också sina litterära minnen och miljöer. Några hus bort, på Rörstrandsgatan 40, bodde skalden Nils Ferlins mamma i en mindre lägenhet över gården. Ferlin, den legendariske Klarabohemen, hade ingen annan fast adress i Stockholm, och det var till Rörstrandsgatan 40 han ofta vandrade mycket sent på nätterna (eller snarare mycket tidigt på morgnarna) efter kvällens sittningar på krogar och pilsnercaféer i tidningskvarteren i gamla Klara. Hans välkända "En valsmelodi", insjungen av bl a Sven Bertil Taube, är skriven där. I huset intill, nr 42, övernattade för övrigt Vladimir Iljitj Lenin hösten 1917, då han var på väg med tåg från sin exil i Zürich till St Petersburg för att elda på den ryska revolutionen. (Båda husen ses för övrigt fint från vår balkong mot gården.) En som skrivit om detta och många andra vardagliga och historiska händelser i kvarteren är den berömde Dagens Nyheterjournalisten Jan Olof Olsson, signaturen Jolo. Hans kåserisamling På hemmaplan har mycket fint material om Birkastan, en stadsdel där små konstgallerier kunde ligga vägg i vägg med cykelverkstäder utan att det uppfattades som udda på något sätt. Stämningen framgår fint i Åke Holmbergs klassiska Ture Sventon i Stockholm, som till stor del utspelar sig i Birkastan.

Också senare fortsatte Birkastan att vara en litterär miljö. De upproriska poeterna på 1970- och 1980-talen, som bildade grupp med Bruno K Öijer i spetsen, bodde alla i Birkastan och skickade ut sina stenciltidskrifter därifrån (idag dyra rariteter). Samtidigt växte Rörstrandsgatan till att bli vad den är idag, en av stadens krogtätaste gator. Det var kocken och kokboksförfattaren Carl Butler som 1968 öppnade restaurangen Svensson & Butler på gatan, och blev nyskapande genom att återvända till svensk husmanskost, tillagad med kunskap och kärlek. Också den okonventionella inredningen med långbord, det faktum att köket var synligt från matsalen och ett nytt, demokratiskt arbetsklimat gjorde restaurangen till en viktig föregångare. Den har fått många efterföljare.

Driftskostnad

11.024 kr/år, varav
El: 6.000 kr/år
Försäkring: 2.000 kr/år
Gas: 3.024 kr/år

Försäkringskostnaden är uppskattad.

Byggnad

Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggnadsår: 1906-1907
Uppvärmning: Fjärrvärme
Energideklaration: Utförd 2020-04-13
Energiprestanda: 105 kWh/m2 (Atemp) och år

Förening

Namn: Brf Volontären 16

Se fullständig beskrivning >