Af Pontins väg 1

7 rum (172 m2). Fantastisk våning i charmig kulturbebyggelse på Djurgården med stor glasveranda och utgång till gemensam fin parkliknande trädgård. Pittoreskt och lugnt belägen inom Rosenviksområdet med närhet till vattnet och fina promenader på Kungliga Djurgården. Våningen karaktäriseras av ett flödande ljus, högt i tak, flera vackra kakelugnar och genomgående bevarade utsökta originaldetaljer. Generösa sällskapsytor, fina trägolv med breda golvtiljor, stavparkett och altan med pelargång. Fyra till fem bra sovrum. Trevligt klassiskt kök. Den parkliknande trädgården har många fruktträd, damm, häck av syren, rosor och flera soliga uteplatser omgärdad av staket. Stenlagd altan med pelargång. Fristående gemensamt växthus och redskapsbod. Visst renoveringsbehov föreligger. En fantastisk möjlighet att förvärva en representativ våning i en fastighet från 1827, efter arkitekt Fredrik Bloms ritningar, i natursköna omgivningar och underbara vyer på Kungliga Djurgården.
Pris: 30.000.000 kr Avgift: 8.242 kr/mån. Af Pontins väg 1 Djurgården, Stockholm
Ansvarig mäklare: Per Jansson 070-562 99 00 per@perjansson.se
Kontakta mäklaren för visning
Fler fakta. Antal rum: 7 rum och kök (varav 3 - 4 sovrum) Boarea: 172 m2 (faktisk uppmätn norm SS 02 10 54) Våning: 1 av 3 Avgift: 8.242 kr/mån. inkl kallvatten, kabel-tv (basutbud)
Upplåtelseform: Bostadsrätt - Lägenhet Andelstal: 26.2997 % Byggnadsår: 1827 Förening: Stora Rosenvik Brf

Interiör

Hallen öppnar upp till den ljusa och vackra salen med högt i tak, vacker kakelugn och glasade dubbeldörrar ut till en stor glasveranda om ca 11 kvm.
Generöst vardagsrum med kakelugn.
De magnifika sällskapsrummen flödar av ljus och har utsikt mot den vackra gemensamma trädgården.
Stort och trevligt kök i rött och ek ritat av Axel Kandell.
Stenlagd och belyst altan med pelargång.
Upp till fem möjliga sovrum.
Två badrum, båda med badkar, vitt kakel och det ena har tvättmaskin.
Uppvärmning sker via direktverkande el som ej ingår i avgiften.
Separat varmvattenberedare i källaren som värms upp via direktverkande el som ej ingår i avgiften.
Lägenhetsinnehavaren disponerar ett förråd i källaren.

Kök

Trevligt kök i rött och ek ritat av Axel Kandell.
Gasspis med elugn.
Bänkskiva i carrara marmor.
Ho och diskmaskin.
Kyl/frys från Samsung.
Bra med förvaring och matplats.
Vitmålat plankgolv.

Badrum

Helkaklat badrum i vitt med badkar.
Tvättmaskin från Electrolux.
Handfat, toalett, spegel och golvvärme (el).

Helkaklat badrum i vitt med runt badkar.
Handfat, toalett, spegel och golvvärme (el).

Övrigt

Idyllisk solig parkliknande trädgård med många äppel- och päronträd, plan gräsmatta, syren, Tuja, hängbjörk, rosor, flera härliga och soliga uteplatser.
Gemensamt växthus, cykelbod och redskapsbod.
En av de sju kakelugnarna är plomberad och går inte att återställa.
Huset är blåklassat av Stadsmuseet, blått är den högsta klassen och omfattar bebyggelse som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.
Arrende till Djurgårdsförvaltningen för Stora Rosenvik Bostadsrättsförening fn om 215 000 kr/år (omförhandlas 2024) med årlig indexreglering.

Historia

Alberget eller Ahlberget är inofficiellt ett område på södra Djurgården som sträcker sig ca 500 m utmed Stockholms inlopp mellan Beckholmssundet och Ryssviken. Alberget var på 1700-talet bebyggt med mindre gårdar men kom under 1800-talet att tas i anspråk av välbärgade stockholmare som uppförde villor längs vattnet. Under drottning Kristinas tid anlades här ett stärkelsebruk. Bruket flyttades omkring 1660 till Baggenstäket. Därefter drevs ett kimröks- och ett glasbruk, anlagt av Melchior Jung (1615-1678), fram till början av 1700-talet.

Den äldre beteckningen för Rosenvik var Alberget 3. Här blev läkaren Magnus Martin af Pontin i början av 1800-talet ägare av en tomt som han 1828 lät bebygga med ett av arkitekt och överste Fredrik Bloms flyttbara trähus. Blom ritade ett stort tvåvåningshus med pelarprydd altan på norra fasaden. Hans ritning är daterad den 28 april 1827 och godkändes av rikshärolden Carl af Georgii, och Af Pontin kallade stället Stora Rosenvik. Huset hade förtillverkats i trakten av Härnösand och sedan uppförts på mindre än en månad på sin nuvarande plats. På den avstyckade östra delen av tomten som fick beteckningen Rosenvik 3C byggdes 1929 Lilla Rosenvik efter ritningar av arkitekt Curt Björklund på uppdrag av finansmannen Harald Lettström. Området kom att kallas Rosenvik.

Driftskostnad

44.968 kr/år, varav
El: 41.580 kr/år
Försäkring: 3.388 kr/år
Beräknat antal pers: 4 personer

Byggnad

Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggnadsår: 1827
Uppvärmning: Direktverkande el
Energideklaration: Ej utförd

Allmänt om fastigheten

Förening

Namn: Stora Rosenvik Brf

Information:

Stora Rosenvik Bostadsrättsförening förvärvade fastigheten i februari 2022 och kommer i nästa år bli en äkta bostadsrättsförening. Föreningen upplåter 5 lägenheter med bostadsrätt. Juridisk person godkänns inte som medlem. Uppvärmning sker via direktverkande el som inte ingår i avgiften. Den vackra lummiga trädgården sköts tillsammans av bostadsrättsmedlemmarna. Gemensamt växthus, cykelbod och redskapsbod. Föreningen tar ut en pantsättningsavgift och en överlåtelseavgift Huset är blåklassat av Stadsmuseet, blått är den högsta klassen och omfattar bebyggelse som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.
Föreningen har arrendeavtal med Kungliga Djurgårdens Förvaltning (omförhandlas 2024) fn om ca 215 000 kr per år med årlig indexreglering.

Renoveringar
2015 Tak
2018 Ventilation, provtryckning kakelugnar
2021 Filmning rökkanaler
2022 Bytt ut spillvattenavlopp i mark till brunn

Kommande renoveringar
2023 Fasadrenovering för båda husen
2023 Taket på gula huset

Se fullständig beskrivning >