Eriksbergsgatan 13 - SÅLD

7 rum (250 m2). Familjevåning belägen i ett av Stockholms vackraste hus uppfört 1914 och ritat av arkitekten Rudolf Arborelius. Fastighetens stiltypiska fasad i nationalromantik och vackra entré gör att den ofta omnämns i arkitektonisk litteratur och som är kulturhistoriskt värdefull. Magnifik våning med tre rum i fil och stora spröjsade fönsterpartier med utsikt mot Eriksbergsgatan. Ett hem som karaktäriseras av en härlig atmosfär och bjuder på all tidsenlig charm som vackra snickerier, eldstäder, fönster med djupa fönsternischer och högt i tak. Den disponerar 7 rum med generösa sällskapsrum, charmigt lantkök med serveringsgång och balkong i västerläge. Den privata delen med fem sovrum, möblerbar hall, tre badrum och en gästwc. Välskött förening med perfekt läge och närhet till Humlegården, city och attraktiva skolor.
Pris: 28.900.000 kr Avgift: 8.269 kr/mån. Eriksbergsgatan 13 Östermalm, Stockholm
Ansvarig mäklare: Christina Löfsten Oscarsson christina@perjansson.se
Fler fakta. Antal rum: 7 (varav 5 sovrum) Boarea: 250 m2 (faktisk uppmätn norm SS 02 10 54) Våning: Ep, Hiss finns Avgift: 8.269 kr/mån. inkl Värme, Vatten, Kabel-TV (grundutbud)
Upplåtelseform: Bostadsrätt - Lägenhet Andelstal: 5.279 % Byggnadsår: 1914 Förening: Brf Asken nr 14
Christina Löfsten Oscarsson
Ansvarig Mäklare: Christina Löfsten Oscarsson christina@perjansson.se

Interiör

Entré som öppnar upp mot en möblerbar ovalformad hall med öppen spis. Vackra snickerier och väggfält, på golv fiskbensmönstrad ekparkett. Utgång till en mindre balkong mot gård. Kapprum med gott om utrymme för avhängning och med ett elegant klinkergolv. Genom hallen nås matsalen med plats för ett större middagssällskap. Generöst sällskapsrum vilket används som matsal och med en magnifik öppen spis i marmor. Rummet utmärks av det stora spröjsade fönsterpartiet med en djup fönsternisch och med fin utsikt mot Eriksbergsgatan. Platsbyggd bokhylla.

Intill matsalen i fil ett sällskapsrum med plats för soffgrupp och en läshörna. Båda sällskapsrummen har högt i tak, fina snickerier, väggfält, skjutdörrar och stort fönsterparti med spröjs och djupa fönsternischer. Ekparkett på golv.

Master bedroom är det tredje rummet i fil och även här ett stort spröjsat fönsterparti. Tidigare användes detta rum som bibliotek. Intill sovrummet finns ett badrum med dusch. Till den privata delen hör en hall och här finns två sovrum med fin utsikt mot Eriksbergsgatan och ett tredje på andra sidan mot gård. Sovrummen har högt i tak och trägolv. Ytterligare ett sovrum/arbetsrum när man kommer in från hallen och mot gård, tidstypiska fina detaljer även här.

Kök

Charmigt lantkök med härlig atmosfär och med vedspis. Kök från Ballingslöv med bänkskivor i ek och elegant mönstrat kakel ovan. Maskinell utrustning från Siemens som mikrovågsugn, diskmaskin och kyl/frys. Köksö med plats att sitta vid och med gasspis från Husqvarna samt ugn. Fläkt.  Serveringsgång med höga serveringsskåp och god plats för förvaring. Från köket nås balkongen i västerläge med härlig utsikt över vackra husfasader.

Badrum

Våningen har två badrum, det ena invid master bedroom, kakel på vägg och klinker på golv. Dusch med duschdörrar. Till den privata delen hör även ett tredje badrum med toalett och handfat. Det större badrummet intill sovrummet mot gård, med kakel på vägg och klinker på golv i stilren design. Dusch. Tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare. Intill hall en gästwc med elegant kakel på golv. 

Övrigt

Våningen är högt belägen för att vara våning bv eller emtréplan och med härlig utsikt mot Eriksbergsgatans vackra tegelfasader. Från köket nås balkongen och här är fastigheten än högre vilket ger en fin utsikt från balkongen. 

Årsavgift 99 233 kr vilket gör 8 269,41667 kr per månad och avgiften betalas kvartalsvis. Lägenheten är registrerad som 233 kvm i föreningens register men precis uppmätt med rådande standard till 250 kvm.

Föreingen och fastigheten

Brf Asken 14 består av 26 lägenheter på Eriksbergsgatan 13 och Runebergsgatan 8. Fastigheten i kvarteret Asken uppfördes 1914 av byggherren Per Sunddahl efter ritningar av Rudolf Arborelius. 1985 köpte föreningen huset och 1988 färdigställdes vindslägenheterna i BRF regi. Föreningen äger marken. Den tillåter ingen juridisk person. Överlåtelseavgift om 2.5% av rådande prisbasbelopp och betalas av köpare, pantsättningsavgift om 1% av rådande prisbasbelopp och betalas av ägare. Gemensamma utrymmen är tvättstuga, cykelrum och innergård.

Renoveringar

2020 Ny gasstam till fastigheten

2019 Fönsterrenovering

2017 ca Total genomgång av samtliga huvudstammar. Stammar har bytts succesivt när medlemmarna har genomfört renoveringar

2016 Taket renoverades

De senaste 15 åren har fasader mot gård och gatan renoverats

Historia

Byggnadskonsten är typisk nationalromantisk. På föreningens hemsida står det att läsa om fastigheten: De färgstarka och blomprydda tak- och dekorationsmålningarna liksom de dekorerade blyinfattade trapphusfönstren är karaktäristiska kännetecken. Målningarna är som brukligt osignerade men hänförs ofta till Filip Månsson, tidens främste och mest kände utövare av denna dekorationsstil. Huset är av Stockholms stadsmuseum kulturhistoriskt klassificerat i den högsta kategorin, kallad blå. Detta innebär att ”byggnationen motsvarar kraven för byggnadsminnen i kulturminneslagen och är synnerligen värdefull från kulturhistorisk och konstnärlig synpunkt". Fastighetens stiltypiska fasad och vackra entré gör att den ofta omnämns i arkitektonisk litteratur. Trapphuset och entréportalen är i facklitteratur ofta avbildade. Huset har använts som inspelningsplats för ett flertal filmproduktioner.

Driftskostnad

27.000 kr/år, varav
El: 10.000 kr/år
Försäkring: 13.500 kr/år
Gas: 3.500 kr/år
Beräknat antal pers: 5 personer

Byggnad

Byggnadstyp: Flerbostadshus
Byggnadsår: 1914
Uppvärmning: Fjärrvärme
Energideklaration: Utförd 20200319
Energiprestanda: 143 kWh/m2 (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Förening

Namn: Brf Asken nr 14

Se fullständig beskrivning >