Tradition – svensk husman punkt slut

Svensk husman, punkt slut. Det är vad som serveras på Tradition. Och det var i lokalen på Tulegatan 10 som allt började, i augusti 2012. Här tillverkas fortfarande restaurangens signatur-köttbullar samt den vida berömda blodpuddingen. Köttbullarna görs efter ett hemligt recept och är en stor favorit hos gästerna. ”De går som smör i solsken. Det värmer verkligen våra hjärtan”, säger Traditions grundare Jonas Petersson.

Tradition_1

Jonas har erfarenhet från internationella stjärnkrogar som till exempel Quaglinos i London och Aquavit i New York. Men han har även arbetat på klassiska svenska restauranger som Ulriksdals Värdshus och Reisen. Efter att ha utforskat mat och ingredienser från många olika kulturer kom Jonas mer och mer att fastna för enkelheten och de goda smakerna som det traditionella svenska köket erbjuder.

IMG_4990

Jonas hade länge gått och funderat på att öppna en egen restaurang med enbart svensk husmanskost, när Tradition äntligen slog upp sina dörrar på Tulegatan år 2012. Målsättningen och Jonas önskan har hela tiden varit att även yngre generationer ska lära sig att uppskatta klassisk svensk matlagning.  Husmanskosten hade ju något av en svacka under flera år men har på senare tiden ökat i popularitet igen, nu gärna i en lite elegantare, mer förfinad variant.

IMG_4953

Men hur definieras husmanskost? Och vad räknas egentligen dit? ”Det är väl som med det mesta inom matlagning, det finns lika många svar som det finns kockar”, säger Jonas. Gemensamt för Traditions alla rätter är att de tillverkas av noggrant utvalda råvaror och med en rejäl dos kärlek. Här samsas klassiska storsäljare som Biff Rydberg, raggmunkar och Toast Skagen med nyheter som rökt renhjärta med getost och picklade gulbetor. Potatismoset innehåller rikligt med smör och grädde och den saftiga kavringen är mycket riktigt hembakt. ”På Tradition upplever du det svenska köket så som det var tänkt från början. Utvalda, okomplicerade råvaror av hög kvalitet som är tillagade med kunskap och omsorg”, säger Jonas avslutningsvis.

Tradition
Tulegatan 10
113 53 Stockholm
08-684 295 25

www.restaurangtradition.se