Degerby gård 8 - SÅLD

7 rum (244 + 10 m2). Rofylld idyll 40 min från Stockholm. Belägen på en höjd omgiven av magnifika ädelträd och ett böljande kulturlandskap ligger denna sällsynt välbevarad mangårdsbyggnad med byggår 1756, . Huset är varsamt restaurerad med tidsenliga detaljer, hantverk och material. Totalt fem stycken eldstäder varav en unik Mariebergskakelugn och en Barockspis från Svartsjö slott, den öppna spisen i köket skapar en oemotståndlig atmosfär. Nedervåningen är i klassisk 6-delsplanlösning med centrerad entré/hall omgiven av kök, matsal, och tre salonger. På nedervåningen finns även en groventré med tvättstuga och nedgång till källaren. Övervåningen har två sovrum, ett stort badrum och ett vardagsrum med öppen spis. På fastigheten finns två vinterbonade gäststugor, ett klocktorn och växthus samt ett flertal fruktträd och trädgårdsland. Fastigheten ligger drygt 10 min bilväg från Ekerö centrum med ett stort utbud av butiker och service samt pendelbåten som går in till Stadshuskajen.
Pris: 12.500.000 kr Degerby gård 8 , Ekerö
Ansvarig mäklare: Anna Jonasson 073-333 30 20 anna@perjansson.se
Fler fakta. Antal rum: 7 rum och kök (varav 2 sovrum) Boarea: 244 m2 + biarea 10 m2 (Fastighetsregistret) Tomtareal: 3.549 m2
Upplåtelseform: Friköpt - Småhus Byggnadsår: 1756

Interiör

Välkomnande och rymlig entré med timrade väggar och breda, massiva trägolv. Siktlinjen direkt från ingången är genom den stora salongen om ca 40 kvm och ut mot den lummiga trädgården och klocktornet. Det är gott om plats för förvaring och avhängning samt en gäst-wc intill. Från hallen är det genomgång till köket, den stora salongen, biblioteket/kontoret och trappa upp till övervåningen.
Nedervåningen är i 6-delsplanlösning med kök, entré och bibliotek mot gårdsplanen framför huset. Matsalen, den stora salongen och Rokokosalongen ligger i fil in mot trädgården. En tillbyggnad har groventré, tvättstuga och trappa ner till källaren.
Övervåningen har två rymliga sovrum, ett stort badrum, vardagsrum/bibliotek med platsbyggda bokhyllor och öppen spis.
I källaren finns plats för förvaring, arbetsytor med dagsljus, pannrum samt mat- och vinkällare.
Det är genomgående massiva trägolv och för tiden karakteristiska detaljer som dekormålade- och tygspända väggar, matsalen har väggfält i kineseritapet och målat diagonalrutat golv. Totalt fem eldstäder, öppen spis och vedeldad spis i köket, en Barockspis flyttad från Svartsjö slott i den stora salongen, en Mariebergskakelugn (måste tätas och besiktigas) i Rokokosalongen, ytterligare en kakelugn (fungerande) i biblioteket/kontoret och en öppen spis på övervåningen.

På fastigheten ligger två grindstugor inredda till vinterbonade gäststugor. El-uppvärmda golv.

Kök

Köket har platsbyggda snickerier med integrerad kyl/frys och diskmaskin, en Bertazzoni range cooker 90 cm med gasspis och en inbjudande öppen spis med vedeldad köksspis. Intill köket är en tvättstuga och groventré.

Badrum

Badrummet på övervåningen har dusch, badkar, wc och tvättställ med kommod samt el-uppvärmt golv. Gäst-wc finns på nedervåningen invid entrén.

Trädgård

En böljande lummig trädgårdstomt omgiven av uppvuxna Lindar och Lönnträd, ett flertal äppel- plommon- och päronträd. Trädgårdsland och växthus.

Driftskostnad

57.200 kr/år, varav
Värme: 32.000 kr/år
Renhållning: 4.800 kr/år
Försäkring: 14.400 kr/år
Övrigt: 6.000 kr/år
Beräknat antal pers: 2 personer

Byggnad

Byggnadstyp: 1 1/2 plansvilla
Byggnadsår: 1756
Uppvärmning: Bergvärme
Energideklaration: Utförd 2023-08-23
Energiprestanda: 97 kWh/m2 (Atemp) och år
Stomme: Trä
Fasad: Trä
Bjälklag: Trä
Tak: Tegel
Utv. plåtarbete: Lackerad plåt
Ventilation: Värmeåtervinning
Fastighetsbet: DEGERBY 5:12

Allmänt om fastigheten

Taxeringskod: 220
Taxeringsvärde: 3.745.000 kr
Summa pantbrev: 7.050.000 kr
Tomtareal: 3.549 m2
Vatten/avlopp: Enskilt vatten året om/Enskilt avlopp.

Se fullständig beskrivning >